Здоров'я та краса Сам собі лікар

Чому кип’ятити воду кілька разів в чайнику небезпечно для здоров’я

Не можна кілька разів кип’ятити воду в чайнику. Це небезпечно, так як у воді під впливом температури можуть утворюватися шкідливі для здоров’я сполуки. Вживання такої води може спровокувати рак.

Користь і шкода води

Вода — нагальна потреба всіх живих організмів. Без неї неможливе життя на планеті. Вчені встановили, що людині, для нормального самопочуття, необхідно на добу споживати не менше півтора літрів чистої води.

Безумовно, найкращий варіант для щоденного вживання — чистісінька вода з гірських джерел. Але більшість людей користуються для приготування їжі, напоїв і щоденного вживання звичайною водопровідною водою або водою бутильованої.

У кожній державі, включаючи Росію, якість питної води регулюється нормативними актами. Держава постійно контролює відповідність якості води заданим стандартам.

Однак, за результатами досліджень американських вчених, в стрімкому зростанні онкологічних захворювань на планеті винні не погана екологія чи спадковість, а вода, яку п’ють люди.

Хімікати, якими вона обробляється для очищення, стали причиною понад третину діагнозу з онкологією.

Чим небезпечне кип’ятіння води

Вода, яка подається в квартири через водопровід, вважається придатною для пиття. Однак, багато людей, не без підстав, не довіряють якості водопровідної води і перед вживанням її кип’ятять.

Кип’ячена вода є мертвою за своєю природою. Нагріваючи воду до + 100 ° C, люди вбивають більшість мікроорганізмів, що знаходяться в ній. Але ось, наприклад, бактерії ботулізму, а також вірус гепатиту А, гинуть лише після кип’ятіння не менше півгодини.

В процесі кип’ятіння, хлор, яким водоканал обробляє воду, перетворюється в токсичні сполуки, а решта в воді корисні мінеральні солі — осідають на стінках посуду, в якій кип’ятять воду. Кисень, який знаходився у воді, при кип’ятінні випаровується.

Потрапивши в організм, сполуки хлору стають провокаторами онкологічних захворювань, а також хвороб нирок і сечового міхура.

Ніяких корисних речовин кип’ячена вода організму не поставляє, але має властивість вимивати з нього мінеральні солі. Люди, які вживають для пиття кип’ячену водопровідну воду, обов’язково повинні постійно приймати додатково мікроелементи і вітаміни.

Як правильно кип’ятити воду

Вчені дали кілька цінних порад, як мінімізувати наслідки кип’ятіння води. Перш за все, водопровідну воду для приготування їжі і напоїв, слід обов’язково відстоювати. Робити це необхідно, протягом, щонайменше, трьох годин. Хлор, наявний у воді, за цей час випарується, а домішки — випадуть в осад.

Довго кип’ятити воду не слід. Цілком достатньо часу до закипання і хвилину після закипання. Але закипіла вода, по можливості, також повинна трохи відстоятися.

Повторно кип’ятити вже кипіла воду не можна. Не слід навіть підігрівати її. Така вода перетворюється на отруту для організму.

Фтор, що знаходиться у воді, під час кип’ятіння, утворює фториди. Ці сполуки згубно діють на мозок людини. Чим більше воду кип’ятити, тим більше утворюється шкідливих сполук.

Нітрати при багаторазовому кип’ятінні утворюють канцерогени, що провокують онкологічні захворювання шлунка і кишечника, підшлункової, лейкемію.

Особливо небезпечно повторно кип’ятити воду в пластикових електричних чайниках. Вчені з’ясували, що в деяких з них, в воді, яку кип’ятили кілька разів, істотно підвищується кількість формальдегіду. Навіть, якщо чайники скляні або металеві, а пластикова — тільки кришка.

Формальдегід також є небезпечним канцерогеном. Щоб не піддавати свій організм небезпеки, нехай навіть в незначних кількостях, краще перед кожним кип’ятінням використовувати знову набрану воду.

Також не слід забувати про чистоту чайника. Його регулярно слід рятувати від утворюються накипу.

Яка вода найбільш корисна для організму

Для людини корисна і необхідна жива вода. До якою ставиться вода з:

  • джерел;;
  • мінеральних джерел;
  • артезіанських свердловин.

У такій воді зберігаються всі необхідні людині вітаміни і мікроелементи. Вона захищає організм від вільних радикалів, бере участь в клітинної регенерації. Живу воду можна пити без обробки — нічого, крім користі, вона людині не принесе.

Вода з джерел, які знаходяться в екологічно чистих районах планети, є найціннішою.

Мінеральна вода містить в своєму складі різні мікроелементи. Кількість їх в такій воді має високу концентрацію. Тому пити цю воду слід обережно. Лікувальну мінеральну воду п’ють тільки за приписом лікаря.

Вода, яку отримують з артезіанських джерел, може очищатися щадними методами і ультрафіолетом. Така вода менш корисна, але є найкращим варіантом для жителів мегаполісів.

Найменш корисною вважається вода водопровідна, а також бутильована, що пройшла промислове очищення.

Дата публікації: 19.01.2021 img Поділитися