Пляцок “Вишиванка від колєжанки”
- Форма 29Х29 см.
- Готувати два види тіста – темне і світле.
- Темне тісто: 250 г маргарину, 1 ч. ложка амонію, 2 яйця, 2-3 ст. ложки какао, 1 скл. цукру, 2 скл. з гіркою борошна.
Борошно, какао, цукор, амоній добре перемішати. Натерти на тертці в суху суміш охолоджений маргарин, перемішати, додати яйця і замісити тісто, розділити на 3 або 6кульок і в морозилку.
- Світле тісто: 250 г маргарину, півлітрова банка борошна, 1 скл. сметани, 1 скл. цукру, 1 ч. ложка амонію.
Борошно перетерти з маргарином (його так само як в попередньому тісті натерти на тертку), додати інші компоненти і замісити тісто. Тепер розділити на 3-4 частини, дивлячись яка у вас форма для випічки. Розкачати або розштовхати прямо за формою шаром в 1,5 см тісто.
По світлому тісту розподілити смородинове варення (як немає смородинового, кладу з аличі, кисленьке має бути – це важливо), потім посипати волоськими січеними горіхами, я посипаю рясно. Поверх горіхів натерти темне тісто.
Поставити деко в розігріту до 180 °С духовку приблизно 35-40 хвилин. Попробувати готовність коржа зубочисткою: вона повинна залишитися сухою. Так випікати 3-4 коржі, дати їм повністю охолонути.
- Крем: 300-400 г вершкового масла, 1 б. сирого згущеного молока.
Масло має бути м’яким. Збити масло до посвітління і не припиняючи збивати потихеньку влити згущене молоко. Збивати до однорідності. Крем готовий.
Перемастити добре вистиглі коржі і залишити як мінімум на ніч в холодному місці.
Рецепт Олександри Витягловської. Готувала і фотографувала Наталія Витягловська
Спробуйте також приготувати:
- Чорно-білий “Наполеон” із незвичайним поєднанням класичних і шоколадних коржів
- Торт “Біла акація” із чоно-білими коржами з горіхами і двома кремами