Перші згадки про чай описували як лікувальний напій у Китаї в ІІІ столітті нашої ери. Смак чаю залежить від того, де збирають листя та як його вирощують та обробляють. Про особливості різних видів чаю розповів гастроентеролог Роман Кожевін
- Чорний чай – найпопулярніший у всьому світі, а потім зелений, улун та білий чай.
- Трав’яні чаї виготовляють не з рослини Camellia (власне чай), а із сухих трав, спецій, квітів, фруктів, насіння, коріння або листя інших рослин, вони, як правило, не містять кофеїну.⠀
- Чай улун частково ферментується.
- Матча – це форма зеленого чаю, при якій висушене листя подрібнюють у порошок (перед збором чайні кущі затінюють).
Що міститься у чаї?⠀
- Кофеїн: 1 чашка (240 мл) містить близько 30-50 мг кофеїну, деякі сорти до 70-80 мг. У зеленому чаї дещо менше кофеїну.
- Антиоксиданти: поліфеноли, флавоноли, кверцетин, теафлавіни, катехіни.
Як чай впливає на здоров’я?⠀
Чай – частина здорового збалансованого раціону. Деякі дослідження показують, що вживання чаю пов’язане з меншим ризиком серцево-судинних захворювань (чаю без цукру, меду).
Не варто пити надто гарячий чай, тому що це підвищує ризики розвитку патології стравоходу та шлунку. Тож перед питтям дайте йому охолонути.
На сьогодні в центрі уваги чай та антиоксиданти.
Поліфеноли, флавоноїди діють як антиоксиданти, які контролюють згубну дію вільних радикалів в організмі.
⠀
Маркетологи обіцяють, що чай може пришвидшити схуднення, але дослідження впливу чаю на зменшення маси тіла дають мало обіцянок.
Чай може нашкодити здоров’ю: скільки можна пити чаю на день
Скільки в чаї кофеїну і кому не варто пити чай?⠀
Дітям до 5 років не рекомендовані напої з кофеїном, в тому числі чай.
⠀
Вагітним жінкам рекомендовано обмежити вживання кофеїну до 200 мг/добу. Раніше досить безпечним вважалось 300 мг, але на сьогодні є дослідження 2020 року, яке говорить про можливі негативні наслідки навіть при вживанні 200 мг.
До порівняння нагадаємо, що 1 чашка чаю (240 мл) містить близько 30-50 мг кофеїну.
Альтернативою будуть чаї без кофеїну. Їх обробляють для видалення більшої частини природного кофеїну з листя. Вони можуть містити незначну кількість кофеїну ~2 мг.
⠀
До рослинних чаїв, які не містять кофеїну, належать: чаї з ромашки, м’яти перцевої, ванілі, куркуми, імбиру та фруктової есенції.
⠀