Назва пирога “Фануропіта” походить від імені святого Фанурія. У Греції є традиція: у день вшанування святого господиня несе пиріг у церкву, а після служби роздає усім охочим. У святого Фанурія просять допомоги знайти згубу або дізнатися правду. Але не треба чекати свята, аби спекти “Фануропіту”, адже це смачний пісний пиріг. При цьому зовсім простий і швидкий у приготуванні.
Пісний пиріг “Фануропіта”
- Форма 18Х26 см.
- 250 мл апельсинового соку (або сік + вода), 90 г олії, 120-150 г цукру, 250 г борошна, 10 г ванільного цукру, 15 г розпушувача, цедра 1 апельсина, 100-130 г суміші родзинок, кураги і журавлини, 50 г підсушених горіхів, 0,5 ч. ложки кориці або інших прянощів, дрібка куркуми.
Порада господині. Сухофрукти можна брати будь-які, окрім чорносливу. Апельсинову цедру дати обов’язково, можна використати лимонний сік та цедру.