Старші господині знають, що мак, перетертий макогоном в макітрі, виходить найсмачніший. Так робили наші предки. А перемелений іншими способами мак має не той смак.
Дотримуватися традицій – це, звісно, добре. Але терти мак макогоном – це складно і довго. Та є спосіб пришвидшити цей процес. Мене навчила сусідка, і я тепер завжди так роблю.
Як перетерти і запарити мак
Звечора треба залити мак кип’ятком, накрити і нехай стоїть до ранку. Якщо зранку у макові трошки рідини, то віддушити. Далі змолоти мак на електричній або простій м’ясорубці з дрібним ситом (найкраще – на “Мрії”), притримуючи на виході пластмасовою кришкою, щоб його більше перетерло. Можна 2-3 рази перемолоти так.
Якщо треба приготувати мак дуже швидкою (немає часу на замочування). То можна залити мак водою, щоб покрила, і варити помішуючи на маленькому вогні до повного випаровування води. А далі змолоти три рази на ручній м’ясорубці, щільно напихаючи мак.
Я тепер постійно так роблю. Ввечері мак запарила, зранку перемолола і ніякої замороки з макітрою!
Найшвидший спосіб приготувати макову начинку, коли геть обмаль часу, – змолоти мак у кавомолці, залити його водою (десь 100 г) і проварити на малому вогні до випаровування рідини. Цим способом також користуюся.
До перемеленого запареного маку можна додати цукор, подрібнені горіхи, родзинки – і макова начинка готова.
- Чотири рецепти найсмачніших пляцків з маком. Обов’язково збережіть!
-
Найсмачніша випічка – з маком. 15 перевірених рецептів пляцків, тортів і пирогів із маком