Кухня Поради

Чотири перевірені способи, як швидко зварити буряк

Здавалося б, що складного в тому, щоб зварити буряк? Та начебто нічого. Налив води, поклав туди коренеплоди і вари собі. Однак багато господинь, просто не знають, як швидко зварити буряк.

13.10.2020 14:48

  1. Що більший овоч, то довше вариться.  Але можна зварити буряк за годину. Для цього його потрібно просто покласти у вже киплячу воду. Час варіння в даному випадку скорочується.
  2. Є ще один прискорений спосіб варіння коренеплоду (процес займає всього 40-50 хвилин) — застосування перепадів температури. Саме його використовують у своїй практиці професійні кулінари. Після півгодинного кип’ятіння буряків рідину зливають і заливають продукт холодною водою. Що холодніша вода, то краще. Завдяки перепаду температур буряк швидше готується.
  3. Якщо треба зварити буряк дуже швидко, все зробити буквально за 15-25 хвилин. Хоча, як переконують деякі дієтологи, овоч втратить багато поживних речовин. Для цього необхідно підібрати велику каструлю, залити коренеплоди водою так, щоб її рівень був на 8-10 сантиметрів вище, поставити посуд на максимальний вогонь на 15 хвилин. При цьому не зменшувати вогонь, та не накривати каструлю кришкою. Потім треба злити воду і влаштувати бурякам крижаний «душ», під яким вони повинна постояти хвилин 5-10.
  4. Порівняно швидкий та найбільш ефективний спосіб приготування буряка — запекти його в духовці або мікрохвильовій печі. Технологія досить проста. Кожен буряк необхідно загорнути у фольгу і покласти в заздалегідь розігріту (до температури 190°С) духовку на півгодини. Але час тут, звичайно, залежить від розмірів буряків. Якщо вони дуже великі, то 30 хвилин може і не вистачити, тоді потрібно буде запікати трохи довше.Хитрощі вправних господинь:

    – Буряк завжди набагато легше чистити, якщо процес його варіння закінчувати холодним «душем».

    – Для збереження вітаміну С буряки краще запікати, а не варити. Під час перебування цього коренеплоду у воді з температурою вище 190 °С цей вітамін повністю руйнується.

    – Під час приготування салатів і вінегретів, обов’язковим інгредієнтом яких є буряк, потрібно пам’ятати, що смак цих страв вийде набагато вишуканішим, якщо буряк буде досить солодким. Перевага тут а запіканням.

    – Перед тим, як варити буряк, його потрібно ретельно вимити, але ні в якому разі не чистити. Інакше можна отримати водянистий продукт з втратою великої кількості бурякового соку.