Здоров'я та краса Кухня

На обід черемша – задоволені шлунок, імунітет і душа

Користь черемші в тому, що вона є природним антиоксидантом, активізує імунітет. Ця рослина зміцнює стінки судин, не дає накопичуватися холестерину, стимулює травлення і серцеву діяльність, покращує апетит. І дуже смачна!

04.04.2018 15:40

Найкраще відновити сили організму навесні допоможе зелень, приміром, черемша. Вона містить у два-три рази більше вітаміну С, ніж лимони й цибуля. Щойно повесніє – з’являється на ринках і коштує недорого. А яка вона смачна! Черемша зробить ваші повсякденні страви вишуканими, урізноманітнить раціон і наситить організм вітамінами.

У ЧОМУ КОРИСТЬ ЧЕРЕМШІ

Хочеться свіжих огірочків або помідорів? Не поспішайте купувати ранні овочі! У них ні смаку, ані користі. Зате чого напевне багато – то це нітратів, а ще ціна ого-го яка висока! Замість овочів сумнівної якості купуйте черемшу.

Користь черемші в тому, що вона є природним антиоксидантом, активізує імунітет. Ця рослина зміцнює стінки судин, не дає накопичуватися холестерину, стимулює травлення і серцеву діяльність, покращує апетит.

Завдяки високому вмісту вітамінів і багатому мінеральному складу черемшу застосовують як лікарський і профілактичний засіб при авітамінозі. Максимальна користь – у сирій черемші.

ЯК ВЖИВАТИ ЧЕРЕМШУ

Ця рослина є традиційною складовою різноманітних весняних салатів і закусок. Для цього достатньо просто промити, обсушити і дрібно нарізати її листя. Бажано пом’яти руками або трохи розтерти товкачем.

Черемшу використовують як прянощі до м’ясних, рибних і овочевих страв. Особливу пікантність додає черемша соусам і намазкам. Крім того, чудово поєднується з сиром і сметаною.

Черемшу часто використовують як доповнення до начинок для пирогів, пельменів і вареників. Вона додає випічці оригінального пікантного смаку і легкої гостроти.

Можна приготувати пікантну ароматну олію: 150 г помитої і добре висушеної черемші посікти і залити 0,7 л олії. Настоювати три тижні у кімнаті, а потім зберігати в холодильнику.

Зауважте: черемшу не можна вживати при виразці шлунка, гастриті (особливо у стадії загострення), гепатиті, панкреатиті, холециститі, а також при інших гострих запаленнях у шлунково-кишковому тракті.

СПРОБУЙТЕ ПРИГОТУВАТИ

Вітамінне масло

200 г масла, 1 пучок черемші, сіль. Можна додати 0,5 скл. подрібнених волоських горіхів, 2 ч. ложки гірчиці із зернами.

У блендері подрібнити на пасту нарізану черемшу. Додати розм’якшене масло і збити до однорідності. Посолити за смаком. Можна додати подрібнені горіхи. Смачно з картоплею. Можна класти по шматочку на куряче філе, телятину, рибу і запікати.