кишківник

Кишківнику це не подобається: сім продуктів, від яких краще відмовитися

Від того, як працює кишківник, значною мірою залежить здоров'я усього організму. Однак іноді (або й навіть часто) ми вживаємо продукти, які погано впливають на кишківник. Що менше їх у раціоні, то краще.

Від цих продуктів варто відмовитися або звести їхнє вживання до мінімум, адже вони погано впливають на кишківник. Що менше ви їх будете їсти, то краще.

Які продукти погано впливають на кишківник?

Цукор

Цукор може серйозно пошкодити роботу кишківника. Він швидко засвоюється організмом і викликає стрибки глюкози у крові.  Дослідження показують, що надлишок цукру у раціоні може сприяти розвитку запалення кишківника, порушень мікрофлори і навіть хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу або ожиріння.

Як зрозуміти, що цукор високий, і зупинити діабет

Замість простих цукрів надавайте перевагу складним вуглеводам: вживайте більше цільнозернових круп, овочів та фруктів. Вони містять багато клітковини, яка позитивно впливає на травлення і дає відчуття ситості. Тоді і солодкого хотітиметься менше, і “цукор” у крові не стрибатиме!

Червоне м’ясо

Червоне м’ясо сильно перевантажує кишківник. Результати дослідження ВООЗ показати, що червоне м’ясо містить речовини, які можуть сприяти розвитку раку товстої кишки. Варто надавати перевагу альтернативним видам м’яса: вживати більше риби, птиці. Також слід звернути увагу на білок рослинного походження: бобові, горіхи, насіння.

Коли найкраще їсти м’ясо, гречку, сир і горіхи?

Бензойна кислота

Бензойна кислота є консервантом, який зазвичай додають у продукти при виготовленні. Основна функція бензойної кислоти – запобігти росту грибків, дріжджів та бактерій, які можуть спричинити псування продукту. Її додають до різноманітних продуктів, таких як напої, соуси, консерви, деякі види хліба та інші продукти, особливо ті, що мають низький pH (кислотність).

Вживання бензойної кислоти може бути пов’язане з порушенням утворення ферментів та зміною складу мікрофлори кишківника. Деякі дослідження також показали, що вона може взаємодіяти з аскорбіновою кислотою (вітамін С) і в певних умовах, при тривалому вживанні у великих кількостях, може сприяти утворенню канцерогенних речовин.

Купуючи готові продукти, уважно читайте їхній склада. Надавайте перевагу тим, де консервантом є сіль, цукор, оцет. Що менше добавок – то краще.

Аспартам

Аспартам є низькокалорійним підсолоджувачем, який використовується для заміни цукру в різних продуктах, особливо в низькокалорійних або безцукрових харчових продуктах. Його можна знайти в безалкогольних напоях, жувальних гумках, молочних продуктах, солодких продуктах, морозиві, желе та інших харчових продуктах.

Щодо його впливу на здоров’я, багато підтверджених досліджень свідчать про безпеку аспартаму при вживанні в рекомендованих дозах. Організації, такі як Світова організація охорони здоров’я та Американська асоціація дієтологів, визнали його безпечним.

Проте у деяких людей може бути підвищена чутливість до аспартаму, яка може викликати головні болі та інші неприємні симптоми. Деякі дослідження також вказують на ймовірний вплив аспартаму на мозок та роботу кишківника, але дослідження ще тривають. Дослідження показують, що аспартам може сприяти поведінковим і когнітивним розладам і негативно впливати на мікрофлору кишківника. Тому варто надавати перевагу не штучним, а натуральним підсолоджувачам, як-то стевія або натуральний мед. 

Промислово виготовлена їжа

Готові продукти, напівфабрикати – як брудне паливо для двигуна. Вони містять багато консервантів, барвників та ароматизаторів, містять низькоякісні жири. Ці додатки можуть викликати запальні процеси у кишківнику. Варто надавати перевагу необробленим продуктам, свіжим фруктам та овочам, цільнозерновим крупам.

Алкоголь

  1. Запалення кишківника. Надмірне вживання алкоголю може викликати такі захворювання як коліт або хвороба Крона. Алкоголь може сприяти утворенню запальних процесів у кишківнику, що призводить до неприємних симптомів та ускладнень.
  2. Зміни мікробіоти. Алкоголь може впливати на склад та різноманіття мікроорганізмів у кишківнику. Порушення балансу мікрофлори може впливати на різні аспекти здоров’я, включаючи імунітет та психічне здоров’я.
  3. Порушення засвоєння поживних речовин. Алкоголь може заважати нормальному засвоєнню поживних речовин у тонкому кишківнику. Це може призвести до дефіциту вітамінів та мінералів.
  4. Зміна активності кишківника.  Алкоголь може впливати на перистальтику, що може призвести до діареї або, навпаки, закрепу.
  5. Збільшення ризику раку кишківника. Деякі дослідження показують, що надмірне алкоголю може збільшити ризик розвитку раку кишківника.

Важливо зауважити, що реакція кожної людини на алкоголь є індивідуальною. Але все-таки варто надавати перевагу безалкогольним напоям. 

Продукти з високим вмістом специфічних біоактивних речовин

Деякі продукти можуть містити біоактивні речовини у великих кількостях, наприклад, капсаїцин у гострих перцях, глютен у хлібобулочних продуктах. Вони мають позитивні властивості для здоров’я, однак їхнє вживання може викликати проблеми у людей із чутливістю чи алергією. Усе залежить від індивідуальної толерантності, наявності хронічних захворювань, алергій тощо. Якщо ви знаєте про особливості свого організму, уникайте небезпечних продуктів.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook