Яким має бути правильний сніданок

Чи знаєте ви, що завдяки правильному сніданку легше схуднути? Що варто їсти на сніданок? Як відмова від сніданку впливає на організм?

Сніданок — найважливіший прийом їжі протягом доби. Від нього залежить, як ви будете почуватися протягом дня, чи вистачить енергії для реалізації всіх задумів і планів. Значною мірою від сніданку залежить і вага людини. Низка досліджень показує, що людям, які снідають, контролювати свою вагу набагато простіше, ніж тим, хто пропускає ранковий прийом їжі. При цьому сніданок повинен бути правильним.

Ідеальний сніданок – білковий

Сніданок повинен становити 25% від усієї добової кількості їжі. Кожний організм є індивідуальним, втім багато хто сходиться на думці, що ідеальний сніданок — білковий. Порівняно з іншими компонентами їжі (білки, жири, вуглеводи), білки містять менше енергії. 1 г жиру — 9 калорій, 1 г білка — 4 калорії. Наш організм навчений накопичувати “про запас”, зокрема жири. Він також здатний накопичити вуглеводи, у менших кількостях. А ось білок організм накопичити не здатний.

Білок є вкрай важливим, адже саме з нього в організмі складається практично все. Не тільки мязи та серце, а й гормони, травні фермент, клітини імунної системи. До ранку цей запас вичерпується, оскільки вночі білок витрачається на відновлення “поломок”, які відбулися протягом дня. Якщо немає постійного поповнення, концентрація його компонентів, амінокислот, падає, і замість росту мязів, відбувається руйнування.

  • Найбільш якісний білок міститься у яйцях і кисломолочних продуктах, якщо казати про продукти тваринного походження.
  • Щодо продуктів рослинного походження — е соєвий протеїн, соєві продукти.

Для людей, які намагаються знизити вагу, голод — найбільша перешкода на шляху. Вони звикли до ситості. А білкова їжа забезпечує відчуттям ситості на тривалий час.

Кожної години наш організм витрачає близько 100 калорій на підтримання життєдіяльності. У момент повноцінного сну також відбувається витрата енергії, але це не значить, що для того, щоб схуднути, потрібно спати якомога довше. Ідеальна кількість: не менше 6 годин і не більше 9. Інакше підвищується ризик цукрового діабету та ожиріння.

Яєчня

Що не варто їсти на сніданок

Для економії часу люди часто вибирають готові сніданки. Більшість варіантів (наприклад, мюслі і пластівці), це оброблені легкі вуглеводи, які містять немало солі та цукру. На практиці таке харчування може мати неоднозначні наслідки. До пластівців зазвичай додають молоко або сік, у яких також є вуглеводи. Якщо після прийому їжі організм не витратить отриману енергію, такий обєм буде надмірним.

Від цукру, який надходить в організм, відбувається дуже швидке відчуття насичення. Глюкоза потрібна для підживленя мозку, але якщо людина не займається спортом, організм буде накопичувати надлишок у вигляді жиру. Виходить, що з одного боку, утворився жир, а з іншого — рівень цукру знизився через якийсь час. І людина знову відчуває голод.

Багато хто пропускає сніданок через ранкові тренування, і думає, що це сприяє схудненню. Але якщо не забезпечити організм необхідною енергією, він буде витрачати ресурси не зі складних вуглеводів, а, у результаті, з білків. Зазвичай за декілька годин до тренування рекомендується давати організму складні вуглеводи. За 40-45 хвилин — легкі вуглеводи. Саме ця енергія буде витрачена від час тренування.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook