Плетений пиріг
Тісто (на 2-3 рулети): близько 1 кг борошна, 60 г манки, 600 г молока, 16 г сухих дріжджів або 50 г пресованих, 1 ч. ложки солі, 150 г цукру, 100 г масла.
Начинка: 1 плитка білого шоколаду (не пористого), 8-10 стебел ревеню, 400 г полуниці, 1 скл. цукру, 40 г манки. Можна роби без полуниці – теж смачно, або з іншими начинками: вишнями, яблуками, маком тощо.
У тепле молоко з 1 ст. ложкою цукру додати дріжджі, залишити на 40 хв у теплому місці. Додати решту продуктів, замісити тісто, підсипаючи борошно. Останнім додати м’яке масло, за потреби ще вимісити з борошном. Тісто має бути м’яке, не забите. Накрити плівкою, поставити у тепле місце приблизно на 1 год. Має вирости у 2 рази. Прим’яти тісто і поставити ще на 1 год у холодильник. Після цього можна формувати пиріг.
Начинка. Шоколад дрібно порізати. Почищений ревінь порізати кубикаи і засипати цукром. Полуницю порізати, засипати цукром. Залишити на 30 хв. Потім відкинути на друшляк, щоб відцідити весь сік.
Тісто розділити навпіл (вийде 2 рулети), злегка розкотити пластом, розтянути руками у прямокутник, викласти на деко, надрізати по краях трохи навскоси смужки (завдовжки приблизно 1/3 ширини, шириною десь 3 см) – дивіться фото. Посередині посипати манкою, викласти ревінь, на нього – половину шоколаду, полуницю і решту шоколаду. По черзі накладати смужки тіста на начинку. Дати підрости 30 хв. Випікати при 180 ОС. Готовий пиріг змастити маслом і накрити рушником. Або перед випіканням змастити збитим яйцем.
Штрудель з яблуками, ревенем і родзинками
На 2 штрудлі: 1 п. готового тіста філо (у мене 400 г, 10-11 листків), 4 яблука, 6-8 гілочок ревеню, 150 г родзинок, 150 г горіхів, 2-3 ст. ложки панірувальних сухарів, цукор за смаком, 100-150 г масла, яйце для змащування.
Тісто філо продається у більшості супермаркетів поряд із листковим тістом і подекуди коштує дешевше. Тісто треба завчасно дістати з морозилки, покласти на стіл, щоб розтануло, але упаковку не розкривати: тісто швидко висихає і стає крихке. Тісто розморожується приблизно 2 год. У такому вигляді у мене лежало добу (в холодильнику) – було як свіже!
Приготувати начинку. Яблука порізати кубиками, ревінь почистити і порізати кубиками (завбільшки, як яблука), родзинки запарити, горіхи посікти. Усе перемішати з панірувальними сухарями та цукром, можна додати корицю, ванільний цукор.
Масло розтопити, змастити ним листки тіста, накладаючи їх один на один, але з невеликим відступом від краю (десь 5 см) (кожен наступний листок класти на 5 см далі, щоб збільшити площу коржа). Для одного штруделя треба 5-6 листків тіста покласти один на один. Викласти половину начинки, рівномірно розрівняти по поверхні, не доходячи до краю 2-3 см, посипати цукром. Накласти (загорнути) краї, скрутити рулетом, змастити збитим яйцем або жовтком. Так зробити і другий рулет. Випікати при 170 ОС до золотистої скоринки, приблизно 30 хв.
Цей штрудель смакує і теплим, і холодним, і на наступний день. Чудово ріжеться: крихкий лише верхній корж, а начинка не розсипається, скибочки тримають форму при нарізанні. Рецепт і фото Інни Семенюк