вівсянка

Не вся вівсянка корисна: яку обрати, а яку їсти не варто

Гадаєте, уся вівсянка корисна? А от і ні. Від деяких видів вівсянки взагалі краще відмовитися, особливо при певних захворюваннях!

До середини 19 століття овес вважався їжею для худоби і бідних людей. У деяких європейських країнах він не користується популярністю донині. І даремно! Вівсяна каша – дуже корисна страва!

У чому користь вівсянки?

Вівсяна каша:

  • стимулює травні процеси і відновлює нормальну мікрофлору кишківника;
  • Завдяки високому вмісту антиоксидантів посилює захист від ракових захворювань;
  • знижує рівень холестерину і ризик утворення тромбів;
  • підвищує імунітет і зміцнює стійкість організму до простудних і інших хвороб;
  • нормалізує обмін речовин і робить організм менш вразливим до інфекцій;
  • покращує роботу нервової системи, захищає від згубного впливу стресу;
  • виводить токсини, мінімізує вплив вільних радикалів;
  • сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск;
  • служить для профілактики захворювань щитовидної залози;
  • зміцнює кістки і м’язові тканини;
  • підтримує в нормі всі показники крові, в тому числі рівень цукру.

Що краще їсти для схуднення: вівсянку чи картоплю?

Не вся вівсянка однаково корисна

Вівсяна крупа, або вівсянка – продукт переробки вівса. Одна з найкорисніших і поживних круп, є частиною здорового раціону.

Залежно від технології виробництва розрізняють:

  • вівсяна крупа недроблена (вищого, першого і другого сорту),
  • вівсяна крупа плющена (вищого, першого і другого сорту),
  • вівсяні пластівці (“Геркулес”, пелюсткові, “Екстра” № 1, № 2 і № 3).⠀

Яку вівсянку обрати, щоб отримати максимум користі?

1. Зверніть увагу на назву

  • Найкорисніша вівсянка – вівсяна крупа недроблена, частіше можна зустріти на упаковках “крупа вівсяна цільнозернова”, “крупа вівсяна різана”, “крупа вівсяна січена”.
  • На другому місці за користю – вівсяна крупа плющена.
  • Якщо не маєте можливості та часу довго варити вівсяну крупу – обирайте пластівці. Серед них найкорисніші “Геркулес” і за ними “Екстра № 1”.

Часто на упакуванні роблять дивні позначки “Преміум”, “Супер”, “Ніжні”, “Найніжніші”, “Фітнес” і тому подібне. Це не є ознакою більшої користі вівсяної каші.

Печиво з вівсяних пластівців з насінням і родзинками.

2. Прочитайте склад на пакуванні

Вівсянка не повинна містити ароматизаторів, підсолоджувачів, солі та інших смакових добавок. Краще обрати вівсянку без додавання цукру і сухофруктів (адже це теж зайвий цукор), а самостійно додати улюблених свіжих фруктів або свіжих чи заморожених ягід.

3. Зверніть увагу на час приготування

Час варіння – хороший маркер. Звертайте на нього увагу: чим довше потрібно варити кашу – тим краще.

Кому не варто їсти вівсянку?

Небажано розпочинати свій день із вівсянки людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Особливо якщо поставлений діагноз “синдром подразненого кишківника”. Їм взагалі не варто включати до свого раціону вівсяну кашу: через підвищену чутливість стінок шлунка клітковина, якої багато у вівсянці, вона здатна спровокувати здуття живота та підвищене газоутворення.

Оскільки вівсянка може спричинити повільне спорожнення шлунка, вона може вплинути на час та спосіб засвоєння інших поживних речовин.

Вівсянка може бути небезпечною для діабетиків. Навіть порція з низьким вмістом цукру, може спровокувати стрибок цукру в крові.

Надлишок вівсянки (понад порція щоденно) також може спровокувати дефіцит кальцію.

Зверніть увагу: часто у вівсянці швидкого приготування міститься велика кількість цукру. Виробники додають 10-12 г цукру на порцію менше ніж 200 калорій, щоб смак страви був більш насиченим. Це не найкорисніший варіант!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook