Найпишніші пиріжки – на сироватці. Це дріжджове тісто – казка: дуже пухнасте і довго не черствіє!

Якось робила я сир, і в мене залишилася сироватка. Вирішила з неї напекти пиріжків. Вони вийшли шикарні, дуже пишні і смачнючі, просто ідеальні! Відтоді спеціально зберігаю сироватку для дріжджового тіста на пироги!

Дріжджове тісто на сироватці

500 мл сироватки, 50 г дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки солі, 180 г маргарину або масла, 2 яйця, борошно (скільки вбере тісто). Якщо будете пекти солодкі пиріжки – додати ще 150 г цукру. Начинка може бути будь-яка. У мене половина з тушкованою капустою і половина з абрикосовим джемом.

У теплій сироватці з цукром розчинити дріжджі, додати частину борошна (щоб тісто було густиною, як сметана), залишити до появи бульбашок (десь на 10 хв). Додати розтоплений, але не гарячий маргарин, яйця, цукор (якщо робите солодкі пиріжки, можна ще ваніль), сіль, перемішати і поступово замісити з борошном нетуге тісто. Покласти у торбинку (беріть більшу, щоб залишилося місце для росту тіста), зав’язати кінці і покласти в холодильник (!). Коли тісто там виросте удвоє, дістати, прим’яти і формувати пиріжки. Із цього тісто у мене виходить 2 великі дека з пиріжками. Дати їм підрости, змастити збитим яйцем і пекти при 180 ОС приблизно 25 хв (до рум’яності).

Рецепт і фото Інни Семенюк

Читайте також:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook