Кухня Рецепти

Пиріг з картоплі і гречки з мастеґою (мачанкою). Дуже давній галицький рецепт

Колись традиційно кожної неділі моя хресна готувала пиріг з мастегою. Пекла вона його в п’єці, ставила на дерев’яну дощанку, завертала в коцик і клала під перину. Але й то смакота!

07.12.2020 17:17

Пиріг з картоплі і гречки з мастеґою

ПИРІГ. Тісто: 1 скл. теплої води або молока, 25 г дріжджів, 1 жовток, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки цукру, 2 ст. ложки олії або масла, борошно (скільки візьме тісто).
  • Тісто. Дріжджі посипати цукром, дати розійтися. З борошна, молока, дріжджів, солі, цукру і 1 жовтка замісити некруте тісто, додати олію або розтоплене масло, добре вимісити. Тісто має відставати від рук, але щоб не було дуже тугим. Покласти в миску, накрити рушничком, поставити в тепле місце, щоб підросло.
  • Начинка. Відварити картоплю, зробити пюре. Цибулю (велику цибулину) підсмажити на олії або на смальці до золотистого кольору. 1 скл. склянку гречки залити 1 скл. окропу, дати запаритися хоча б з пів години, а потім дати закипіти, щоб випарувалася вода. Додати до картоплі гречку, цибулю, сіль, перець і добре вимішати.
  • Сформувати пиріг. Тісто поділити на 2 половини і розкотити пластом, таким чином, щоб вистелити дно і сформувати бортики. Викласти начинку, добре розрівняти. Накрити другою половиною тіста, краї защипати, змастити жовтком. Випікати 50-60 хв при 200 ОС.
МАСТЕҐА (МАЧАНКА, МАЧКА)
Наскільки я пам’ятаю, колись її варили з курячих або кролячих потрошків, але тепер я варю з курячого м’яса. Зварити бульйон або з курки або з качки. Підсмажити на сухій сковороді борошно до золотистого кольору. М’ясо розібрати, як на холодець. Додати 2 ст. ложки борошна на 1 л бульйону: розвести борошно холодною водою і цівкою вливати в бульйон, весь час помішуючи. Додати розібране м’ясо, перець, лавровий листок. Вкінці додати подрібнений часник.
Рецепт і фото Надії Тимків

Спробуйте також приготувати: