
Пиріг з картоплі і гречки з мастеґою (мачанкою). Дуже давній галицький рецепт
Колись традиційно кожної неділі моя хресна готувала пиріг з мастегою. Пекла вона його в п’єці, ставила на дерев’яну дощанку, завертала в коцик і клала під перину. Але й то смакота!
Пиріг з картоплі і гречки з мастеґою
- Тісто. Дріжджі посипати цукром, дати розійтися. З борошна, молока, дріжджів, солі, цукру і 1 жовтка замісити некруте тісто, додати олію або розтоплене масло, добре вимісити. Тісто має відставати від рук, але щоб не було дуже тугим. Покласти в миску, накрити рушничком, поставити в тепле місце, щоб підросло.
- Начинка. Відварити картоплю, зробити пюре. Цибулю (велику цибулину) підсмажити на олії або на смальці до золотистого кольору. 1 скл. склянку гречки залити 1 скл. окропу, дати запаритися хоча б з пів години, а потім дати закипіти, щоб випарувалася вода. Додати до картоплі гречку, цибулю, сіль, перець і добре вимішати.
- Сформувати пиріг. Тісто поділити на 2 половини і розкотити пластом, таким чином, щоб вистелити дно і сформувати бортики. Викласти начинку, добре розрівняти. Накрити другою половиною тіста, краї защипати, змастити жовтком. Випікати 50-60 хв при 200 ОС.
Спробуйте також приготувати: