Нещодавно було доведено, кульбаба має потужні властивості у боротьбі з раковими клітинами.
У дослідженні, проведеному відділом хімії та біохімії Канади, йдеться, що цей корінь лікує рак і залишає здорові клітини неушкодженими. Окрім цього, рослина має також безліч інших лікувальних властивостей.
Лікувальні властивості кульбаби зумовлені багатим хімічним складом трави та кореневищ. Молочний сік кульбаби лікарської містить тараксацин і тараксацерин, каучуки (2-3%). Листя і суцвіття кульбаби містять тараксантин, флавоксантин, вітаміни C, A, B 2, E, PP, холін, сапоніни, смоли, солі марганцю, заліза, кальцію, фосфору, до 5% білка.
Ось її основні властивості:
- вживання кульбаби нормалізує апетит, покращує обмін речовин;
- жовчогінна і легка проносна дія;
- виводить з організму токсини, очищає;
- стимулює і тонізує нервову систему, бореться із занепадом сил, допомагає при хронічній втомі;
- покращує стан шкіри в таких проблемах, як прищі, вугрі, кропив’янка, псоріаз і т. д.;
- прискорює загоєння ран.
Як приймати цей засіб?
Найпоширеніший спосіб вживання кульбаби – чай, кип’ятіння листя і кореня рослини. Дозволяється випивати до трьох чашок відвару на день.
Екстракт можна купити безпосередньо у травників. Він має такі ж властивості, як і чай, але у ньому більша концентрація. Тому він дуже корисний, якщо хочете провести більш ретельне очищення.
Слід з обережністю вживати кульбабу людям з ризиком закупорки жовчних проток, а також з підвищеною кислотністю шлункового соку, при виразці шлунка. І, звичайно ж, у всьому повинна бути міра.