Здоров'я та краса Поради

Кому яку кашу корисно їсти: жінкам, дітям, людям з різними хворобами

Каша – це не тільки смачно і ситно, а ще й корисно. При різних захворюваннях корисно їсти певні види каші. Існують і каші “для краси”.

Каша – це не тільки смачно і ситно, а ще й корисно. Завдяки багатому вмісту у крупах білків та вуглеводів, каша забезпечує організм енергією на тривалий час. А органічні кислоти та клітковина допомагають засвоювати жири, виводити токсини, шлаки, важкі метали. Різні каші по-різному корисні.

Рисова каша

Насамперед хороша тим, що гіпоалергенна, і стане у пригоді для тих, хто погано переносить білок. Містить вітаміни групи В та PP, а також тіамін, каротин, залізо, цинк, йод та інші важливі для здоров’я мікроелементи. У рисі багато крохмалю та складних вуглеводів, які підтримають організм у тонусі весь день. Також рис містить вісім найважливіших для нашого організму амінокислот – аргінін, гістидин, лізин, лецитин, метіонін, триптофан, холін та цистин. Крім того, рисова каша ще й одна з найменш калорійних каш, тому дієти на рисі – одні з найефективніших.

Манна каша

Корисна тим, у кого хворий шлунок чи кишківник. Однією з її властивостей є обволікаючий ефект, який запобігає пошкодженню цих органів. У манній каші мало клітковини, тому вона не навантажує шлунково-кишковий тракт, і мало вітамінів. До того ж манка знижує засвоюваність вітаміну D, тому їжте її не частіше, ніж двічі на тиждень.

Перлова каша

Багата на фосфор і лізин, сприяє хорошій роботі головного мозку і покращує стан шкіри. Вона дуже поживна та здатна підтримувати в тонусі організм, навантажений великою фізичною активністю. Допомагає обміну речовин, потрібна для мозкової діяльності.

Ця каша містить досить багато лізину – амінокислоти, що надає противірусну дію та допомагає організму у виробленні колагену, що забезпечує здорову, гладку та пружну шкіру. Регулярне вживання перловки запобіжить ожирінню і боротиметься з токсинами в організмі.

Чому лікарі приховували факт того, що нирки можна вилікувати без хімії – пшоном!

Ячна каша

Чудовий дієтичний продукт, який допоможе підтримати фігуру стрункою, очистити організм від шлаків і токсинів, тому вона дуже корисна для печінки, а також допоможе видалити з організму зайвий холестерин і боротися з холестериновими бляшками. Містить вітаміни A, B, D, PP.

Гречана каша

Є однією з найкорисніших. Гречка – джерело клітковини, магнію, кальцію, калію, заліза, вітамінів Е, РР, В1, В2, фолієвої та органічної кислот, а також багатьох інших важливих для організму мікроелементів. Особливо багато у гречаній каші рутину, який зміцнює стінки кровоносних судин, знижуючи ризик розвитку ішемічної хвороби серця, інсультів та інфарктів.

Гречка – запорука нормального тиску та невисокого рівня холестерину, який вона потроху «вичищає» з організму.

Гречана каша повинна бути в раціоні дітей, оскільки вона важлива при формуванні нервової та кісткової систем. А дорослим ця каша стане чудовою підмогою при схудненні, адже навіть невелика кількість викликає почуття ситості.

Гречану кашу краще не варити, а запарити окропом, укутати і залишити в такій своєрідній бані на 2-3 години.

Вівсяна каша

Це джерело корисних речовин, таких як клітковина, білки, вітаміни С, А, РР, Е, групи В, магній, фосфор, фтор, кальцій, калій, нікель та інші важливі мінерали, а також біотин, пектини та інші поживні речовини.

Вівсянка – лікувальна каша для тих, хто страждає на хвороби шлунково-кишкового тракту. Вона нормалізує кислотність і чистить організм, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, запобігає розвитку атеросклерозу.

Дуже корисна людям, які прагнуть до глибокої старості зберегти ясність розуму і хорошу пам’ять. Крім того, ця каша активно бореться з депресіями та пригніченими станами. Вівсянка вважається «кашою краси» – регулярне її вживання робить шкіру чистішою і гладкою, покращуючи її колір.

Якщо готувати вівсянку не з пластівців, а з цільного зерна, можна однією тарілкою забезпечити свій організм добовою дозою таких загальновизнаних антиоксидантів, як селен і вітамін «молодості і краси» – вітамін Е.

Пшоняна каша

Підвищує працездатність, надає сили. У пшоняній крупі міститься багато міді, що покращує еластичність тканин, і кремнію, який разом з кальцієм, необхідний для зубів та кісток. Каша впливає обмінні процеси організму. Багата вітаміном D, який зміцнює нігті та волосся.

Ця каша вкрай необхідна в раціоні людей, які страждають на шлунково-кишкові та серцеві захворювання – у ній міститься рекордна кількість калію, вітамінів А, В1, В2, В5 та РР, а також клітковини та декількох видів крохмалів та амінокислот.

Дата публікації: 19.05.2022 img Поділитися