морква

Кому шкідлива морква: пояснює лікар

Так, морква дуже корисна. Але людям із певними захворюваннями слід обережно вживати моркву: вона може нашкодити їхньому здоров'ю.

Безумовно, морква надзвичайно корисна. У ній маса вітаміні та мікроелементів. Без неї годі явити борщ! Та й у багато інших страв ми додаємо моркву, готуємо морквяний сік, робимо салати, і просто хрумаємо або смакуємо потертою морквою. Але корисна морква не всім. Деяким людям може навіть нашкодити.

Якщо у людини не дуже здорова печінка або підшлункова залоза, моркву слід вживати з обережністю. Про це розповіла лікарка нутриціологиня Світлана Перес і застерегла, що при деяких хворобах цей овоч слід вживати з обережністю.

Чому морква може бути шкідливою

Лікарка пояснила, в яких випадках і чому морква може бути шкідливою. Цей коренеплід містить велику кількість грубої клітковини, і з її травленням може впоратися лише здорова травна система. Якщо ж у людини є проблеми з органами травлення, після вживання моркви вона може відчувати дискомфорт, біль. Йдеться передовсім про свіжу моркву.

Слизова шлунка може погано реагувати на свіжий морквяний сік. Якщо ж у людини є виразка, навіть варена морква може нашкодити. При виразці слід повністю відмовитися від вживання моркви і виключити її з раціону.

Слабка, нездорова печінка або підшлункова залоза теж “бояться” моркви: “підшлунковій і печінці важко переробити вітамін А, що міститься в коренеплоді у великій кількості у формі бета-каротину”. Тому слід обережно вживати моркву і в малих кількостях.

При яких хворобах морква може нашкодити

Лікар перелічила захворювання, при яких вживання моркви може викликати небажані ефекти та негативні наслідки:

  • виразка шлунку,
  • гострий панкреатит,
  • коліт,
  • цукровий діабет (варена морква і морквяний сік піднімає цукор);
  • алергія на моркву.

Скільки можна їсти моркви на день

Здоровій людині, у якої немає протипоказів, можна вживати 250 г моркви на день. Але зверніть увагу, що морква містить багато клітковини, що може вплинути на травлення. Цікаво, що після термічної обробки морква майже не втрачає своїх властивостей, тому корисна і свіжа, і печена морква. Варена втрачає частину корисних речовин, які залишаються у відварі. А от від смаженої варто відмовитися.

Можете також побалувати себе і рідних десертом із морквою. Так, ще не надто корисно, але надзвичайно смачно!

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook