Здоров'я та краса Краса

Чайний квас – давно забутий лікувальний засіб. Ось від чого допомагає…

Корисні властивості чайного гриба допомагають вилікувати застуду, знизити артеріальний тиск, зменшити масу тіла і навіть впоратися із целюлітом… А ось як його вживати…

Що лікує чайний гриб

Зовні чайний гриб не схожий на сироїжку або печерицю – скоріше, він нагадує медузу, з гладким і щільним тілом, із якої звисають численні нитки. Саме завдяки подібності з цим безхребетним чайний гриб отримав офіційну назву «медузоміцет». Це, втім, не єдина назва гриба – його також називають японської губкою, чайною медузою, маньчжурським грибом, грибом Фанга.

У їжу цей гриб вживати не можна, зате його настій користується великою популярністю. Гриб складається з дріжджових грибків і оцтовокислих бактерій. Дріжджі зброджують цукор, перетворюючи його в спирт, а бактерії перетворюють цей спирт в оцтову кислоту. У результаті виходить приємний на смак злегка газований кисло-солодкий настій, багатий ферментами, вітамінами й органічними кислотами.

Корисні властивості чайного квасу використовуються в боротьбі з тонзилітом, захворюваннями вуха, горла і носа, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, хвороби очей та іншими недугами. Настій чайного гриба, а також оцет, приготований з цього настою, успішно застосовується і в косметології для лікування гнійничкових уражень шкіри, себореї та інших неприємних явищ, а також в якості натурального дезодоруючого засобу.

Чайний гриб:користь чи шкода для здоров»я. Народна медицина. Здоров'я -  Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»

Властивості чайного квасу

На сьогодні вже точно відомо, що настій чайного гриба допомагає при: захворюваннях шлунково-кишкового тракту; захворюваннях печінки та жовчного міхура; хворобах вуха, горла й носа; хронічному ентероколіті; інфікованих ранах; гіпотонії; тонзиліті; ангіні; інфекціях очей; гострій дизентерії; скарлатині; дифтері; черевному тифі; грипі; ОРЗ; гастриті; кон’юнктивіті; геморої.

Настій чайного гриба зміцнює й збалансовує дію центральної нервової системи, уповільнює і полегшує перебіг туберкульозу. Використовується як засіб для лікування та полегшення загального стану при опіках. Дуже ефективний при боротьбі із запорами. Знижує артеріальний тиск у хворих на гіпертонію. Крім того, настій гриба активно відновлює природну мікрофлору шлунка після хвороби і прийому великих доз антибіотиків та інших медичних хімічних препаратів.

Настій чайного гриба має антибактеріальні властивості й вигідно відрізняється від більшості антибіотиків тим, що володіє широким спектром дії, який не втрачається при зберіганні в умовах кімнатної температури і при кип’ятінні. Настій чайного гриба має ще одну вельми корисну властивість – здатність знімати похмільний синдром,  оскільки нейтралізує токсини спиртних напоїв.

Чим корисний чайний гриб? | MedExpress

Щоб гриб був корисний

Про користь чайного гриба відомо багатьом, але не всі знають, що корисні властивості його настою проявляються тільки в тому випадку, якщо напій приготований правильно. Крім того, важливий і стан самого гриба, тому за ним необхідно правильно доглядати. Важливо пам’ятати, що здоровий чайний гриб завжди плаває на поверхні чайного розчину, якщо ж гриб лежить на дні ємності з чаєм, це говорить про те, що він захворів, і пити його настій не можна.

Для повноцінного існування чайному грибу необхідний солодкий чай. При цьому цукор потрібно розчиняти в чаї заздалегідь, до заливки гриба – не розчинені крупинки цукру, які випадково потрапили на гриб, можуть його погубити. Використовувати цукрозамінники для харчування гриба не можна. Замінювати цукор медом також не варто: такий напій має досить специфічний не дуже приємний смак, а його властивості ще недостатньо вивчені.

Чай необхідно регулярно міняти – інакше грибу нічим буде харчуватися, і він загине. При зміні розчину гриб рекомендується промивати чистою кип’яченою водою кімнатної температури, причому робити це слід дуже обережно, щоб не пошкодити ніжне тіло гриба. Гриб не варто тримати в темному місці, але прямі сонячні промені для нього також небезпечні. Найкраще для нього підійде півтінь. Чим кращої якості сировина використовується для живлення чайного гриба, тим смачніший і корисний напій виходить в результаті. Тому не варто економити на чаї – найкраще для приготування заварки підійде якісний крупнолистовий чай без добавок.

Чайный гриб: как употреблять, как ухаживать, как приготовить, как  использовать для похудения

Правильне вживання

Навіть найкорисніший продукт може стати шкідливим, якщо вживати його неправильно. Найпоширеніша помилка – починати вживати настій занадто рано. Органічні кислоти, завдяки яким настій чайного гриба такий корисний, утворюються тільки на четвертий-п’ятий день після заливки чаю. До цього в настої переважають вуглекислий газ і винний спирт. Тому не рекомендується пити настій раніше, ніж на четверту добу.

Влітку настій може бути готовий раніше, днів через три, взимку же час його приготування може збільшитися до п’яти-шести діб. Якщо ж чайний гриб починає набувати бурого відтінку, це означає, що гриб перебуває в розчині занадто довго. У такому випадку необхідно злити настій, що вийшов. Він повинен пінитися і нагадувати за смаком кисло-солодкий газований квас.

Пити настій найкраще натщесерце або через три години після прийому їжі. Не рекомендується запивати настоєм їжу – через те, що в напої містяться ферменти, завдяки яким їжа перетравиться дуже швидко, і вже через кілька годин знову захочеться їсти. Втім, ця особливість настою чайного гриба може виявитися корисною в разі проблем з травленням. Можна пити настій і на ніч – це допоможе заспокоїтися і поліпшить сон. Склянка настою, випита натщесерце, сприяє очищенню організму.

Дата публікації: 04.12.2020 img Поділитися