“Божевільний” торт
Корж: 3 скл. борошна, 1,2–2 скл. цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки соди (або 3 ч. ложки розпушувача), 0,5 скл. какао, 3/4–1 скл. олії без запаху, 2 ст. ложки оцту, 1 п. ванільного цукру, 2 скл. холодної кип’яченої води (або кави).
Крем: 400 г пастоподібного сиру, 200 г масла, 150–200 г цукрової пудри, ваніль.
Глазур: 2 ст. ложки масла, 4 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки какао, 4 ст. ложки сметани, 1–2 ст. ложки молока (за потреби, якщо глазур надто густа).
Корж. Просіяти борошно, додати цукор, сіль, соду і какао й перемішати. Змішати олію з оцтом і водою. Влити рідку суміш у борошняну і перемішати віничком до однорідної маси. Випікати в розігрітій до 170–180 градусів духовці 30–40 хв, перевіряти готовність дерев’яною зубочисткою. Можна пекти у мультиварці (приблизно 1 год + 20 хв на підігріві, не відкриваючи). Остудити у формі. Розрізати на 3 коржі. Нічим не просочувати, корж виходить досить вологим.
Крем. Масло і сир одночасно дістати з холодильника (при збиванні мають бути однакової температури). Коли масло розм’якне, збити його міксером на великих обертах добіла, поступово ввести цукрову пудру. Окремо змолоти блендером сир до однорідної кремової маси. По ложці ввести сир у масляний крем, не припиняючи збивати, додати ваніль. Перемазати торт, полити глазур’ю, поставити на ніч у холодильник.
Глазур. У сотейнику на невеликому вогні розтопити масло з цукром до однорідності, постійно помішуючи. Додати какао і сметану, проварити помішуючи, до одноріжності. Якщо глазур надто густа, можна додати ложку-дві молока, проварити ще секунд 30. Але додавайте по трішки, ретельно перемішуючи, щоб глазур не зробити надто рідкою.