Анемія – це зниження гемоглобіну і кількості еритроцитів в крові. Проявляється загальною слабкістю, підвищеною стомлюваністю, сонливістю, серцебиттям, запамороченням, задишкою. Про профілактику цієї недуги та як її позбутися, розповідає онкогематолог Оксана Циган.
Не ліками єдиними
Якщо у вас анемія, то варто не лише пити ліки, які призначить лікар, а й перейти на здорове харчування, направлене на відновлення вмісту заліза і речовин, що беруть участь у формуванні гемоглобіну та еритроцитів у крові.
Основними принципами цієї дієти буде баланс необхідних для нашого організму речовин: необхідно збільшити кількість білків – вони потрібні для кращого засвоєння заліза, побудови еритроцитів і сполук гемоглобіну; знизити споживання жирів – вони, навпаки, погіршують процес кровотворення. А ось вуглеводи ніякої ролі не грають, так що їх споживання можна не обмежувати, але все-таки слід уникати легкозасвоюваних вуглеводів. Необхідно збільшити споживання продуктів, що містять вітамін С і В12, фолієву кислоту і, звичайно, споживати продукти, що містять залізо.
Їжте печінку, устриці та ікру

У першу чергу, варто звернути увагу на продукти з дуже великим вмістом заліза (3 і більше мг) – свинячу, курячу, яловичу печінку, м’ясо кролика, ягняти, індички, язик яловичий. А також крупи – гречану, пшоняну, ячну, вівсяну каші. Дуже багато заліза в чорниці та персиках.
Вітамін В 12 міститься у великій кількості в телячій і яловичій печінці, устрицях, ікрі, оселедцях, яєчних жовтках.
Фолієва кислота міститься в бобових, моркві, зелених листових овочах, апельсинах, горіхах, бананах, висівках, а також у м’ясі та у молочних продуктах.
Варто пам’ятати і про деякі заборони – чорний міцний чай, наприклад, заважає всмоктуванню заліза в кишечнику.
Харчування при анемії повинно бути різноманітним і повноцінним, а також обов’язково застосовуватися лише паралельно з медикаментозними препаратами, призначеними вашим лікарем. Збалансуйте свій раціон і будьте здорові!