Макова начинка 1
- 250 г маку, 1 ст. л. манки з гіркою, 130-150 г цукру, 10 г ванільного цукру, 1 яєчний білок, 1 ст. л. меду.
Мак варити двічі: перший раз кип’ятити 2-3 хвилини, злити воду, промити, залити чистою водою та варити до готовності. Добре вимити мак, залити водою вище рівня маку на 1 см, варити до випаровування рідини. Зняти з плити, додати манку, накрити і залишити до охолодження. До холодного маку додати цукор, ванільний цукор, пробити блендером до однорідності. Ввести білок, мед, вимішати ложкою. За бажанням додати подрібнені горіхи, родзинки, апельсинову цедру.
Макова начинка 2
- 250 г маку, 150 г цукру, 10 г ванільного цукру, 20 г масла, 1 ст. л. меду.
Добре промити мак, залити водою вище рівня маку на 1 см, варити до повного випаровування рідини. Подрібнити блендером, за потреби відцідити на ситі. Додати у сковорідку змелений мак, масло, цукор, тушкувати до випаровування рідини. В кінці додати мед, перемішати.
Макова начинка 3
- 300 г маку, 300 г цукру, 50 г масла, 1 яєчний білок, 10 г ванільного цукру.
Відварити мак, добре відтиснути через бавовняну тканину або марлю. Прокрутити мак двічі через м’ясорубку, вдруге – з цукром. Додати ванільний цукор, м’яке масло, розмішати, ввести білок, добре вимішати. За бажанням додати родзинки, подрібнені горіхи, цукати, цедру. Щоб начинка не розсипалася, можна додати панірувальні сухарі, манку, білок або мед. Мак добре промити, не використовувати старий або з запахом. Співвідношення маку та цукру 1:1, можна зменшити цукор, якщо тісто достатньо солодке. Цукор додає соковитості, тому не варто зменшувати значно.
Рецепти і фото Тетяни Петришиної
Радимо також інші рецепти приготування макової начинки:
- Як швидко перетерти і запарити мак без макітри і макогона
- Маківник на слойці. Печу на всі свята вже більше п’яти років