Кухня Поради

Як швидко і просто петерти мак без макітри і макогона

Щоб приготувати смачну кутю, маківник або випічку з маком, його потрібно перетерти. Колись це робили в макітрі, але я знаю простіший спосіб.

05.01.2021 11:27

Старші господині знають, що мак, перетертий макогоном в макітрі, виходить найсмачніший. Так робили наші предки. А перемелений іншими способами мак має не той смак.

Дотримуватися традицій – це, звісно, добре. Але терти мак макогоном – це складно і довго. Та є спосіб пришвидшити цей процес. Мене навчила сусідка, і я тепер завжди так роблю.

Звечора треба залити мак кип’ятком, накрити і нехай стоїть до ранку. Якщо зранку у макові трошки рідини, то віддушити. Далі змолоти мак на електричній або простій м’ясорубці з дрібним ситом (найкраще – на “Мрії”), притримуючи на виході пластмасовою кришкою, щоб його більше перетерло. Можна 2-3 рази перемолоти так.

Якщо треба приготувати мак дуже швидкою (немає часу на замочування). То можна залити мак водою, щоб покрила, і варити помішуючи на маленькому вогні до повного випаровування води. А далі змолоти три рази на ручній м’ясорубці, щільно напихаючи мак.

Я тепер постійно так роблю. Ввечері мак запарила, зранку перемолола і ніякої замороки з макітрою!

Спробуйте приготувати: