Ботулізм – украй небезпечне і потенційно смертельне захворювання. Його збудник може ховатися у консервах і домашній консервації. Тому треба вміти розпізнавати небезпечні консерви і знати, що робити, у разі якщо помітили перші симптоми ботулізму.
Що таке ботулізм і звідки він береться
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Інтоксикацію викликає споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Симптоми ботулізму
Інкубаційний період ботулізму становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин. Захворювання має такі симптоми:
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Надалі з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Щоби вберегтися від ботулізму
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Відмовтеся від таких продуктів:
- Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
- Слід уникати споживання консервів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування.
- Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
- Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
- Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
“Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин. Це може врятувати ваше життя, адже летальність від ботулізму надзвичайно висока — від 37 до 100%”, — пояснює Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я.
Читайте також:
- Чому кип’ятити воду кілька разів в чайнику небезпечно для здоров’я
- Це варто знати: різниця між верхнім і нижнім тиском, вікові норми