П’ять корисних властивостей руколи, про які ви не знали

Рукола - це не тільки смачний інгредієнт у салаті, а й дуже корисна рослина! Дізнайтеся більше про її властивості - і ще дужче її полюбите!

Донедавна руколу вважали бур’яном, а сьогодні це одна з основних складових здорового харчування. Смак в рослини також особливий: у ній поєднується пікантність та присмак горіха і гірчиці. А ще рукола має безліч корисних властивостей.

Смак руколи залежить від сорту та від довжини листя. Що менше листя, то більше в ньому гіркоти. Руколу варто зберігати у холодильнику у контейнері з водою не більше шести днів. Якщо руколу заморозити, вона втратить смакові якості.

Які салати можна приготувати з руколою? Рецепти на щодень і на святковий стіл

Корисні властивості руколи

Рукола містить багато клітковини, мінералів і вітамінів. У ній мало цукру і жирів, але багато корисних елементів: вітамін К, вітамін А, кальцій, фолієва кислота, калій.

У руколі також містяться вітамін С, цинк, мідь, марганець, залізо і вітаміни групи B3. Калорійність руколи – 25 ккал на 100 г.

  1. Стимулює імунну систему. До складу руколи входить багато корисних речовин, тому її радять вживати людям, які часто хворіють на застуду та грип.
  2. Сприяє зміцненню кісток та нормалізації роботи м’язів. Рукола багата на вітамін К. Він бере участь у регенерації та створенні тканин кістки, запобігає розвитку остеопорозу.
  3. Позитивно впливає на зір. Рукола є відомим джерелом каротиноїдів (бета-каротину, лютеїну, зеаксантину), які здатні лікувати безліч захворювань очей.
  4. Корисна для серцево-судинної й нервової систем.Вживання руколи нормалізує холестерин та цукор в крові, підвищує гемоглобін.
  5. Пришвидшує обмін речовин. Ще однією перевагою руколи є наявність вітамінів групи B, які сприяють гарному обміну речовин, тим самим перешкоджаючи накопиченню жирових відкладень і збільшення маси тіла.

Кому не варто їсти руколу або обмежити вживання

Рукола містить багато фітонцидів, тому може викликати алергічну реакцію. Через це людям з алергією варто з обережністю вживати руколу.

Варто відмовитися від вживання страв із руколою людям із захворюваннями печінки, нирок, жовчного міхура, органів травлення, при подагрі, вагітним.

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook