Поряд із листям салату та шпинатом, рукола – один з найпопулярніших видів листкових овочів. Руколу продають на ринках та в супермаркетах цілий рік. А влітку ще й значно опускається ціна, адже рукола чудово росте на городі.
Люблять руколу за її особливий гірчичний аромат і пряний смак. Та не всі знають, що можна приготувати із руколи. Перше і найпростіше, що спадає на думку, – це салат.
Так, рукола смакує із будь-яким літнім овочевим салатом як доповнення до іншої зелені. Але це не все, на що вона здатна. Із руколою готують вишукані салати, які можна зазвичай скуштувати хіба у ресторані.
Ми зібрали для вас перевірені рецепти салатів із руколою від господинь. Тут ідеї як на щодень, так і для особливої події – на святковий стіл для вибагливих гостей. Готуйте і смакуйте, на здоров’я!
Рецепти та ідеї салатів з руколою
Салати на щодень
- Листя салату, рукола, шпинат, трішки огірка, помідора. Додати шматочки консервованого тунця із юшкою або зробити соус: соєвий соус, олія, сік лимона.
- Багато руколи замаринувати (оливкова олія, мед, соєвий соус), додати помідори чері. Дуже добре смакує до м’яса!
- Пучок руколи, червоний буряк запечений, фета. Заправити оливковою олією та французькою гірчицею, додати горішки або насіння за смаком.
- Пекінська капуста, рукола, огірок, шпинат, яйця варені, сир фета, гірчиця діжонська, заправити оливковою олією.
- Рукола, листя салату, помідори, сир моцарела. Заправка: оливкова олія, бальзамічний оцет, мед, діжонська гірчиця. Зверху посипати кунжутом.
-
Рукола, листя салату, кубиком огірки, помідори, бринза, кусочки курки печеної, соус для салатів (олія і соєвий соус), вимішати і присипати сухариками.
- Рукола, різні які маєте салати, кріп, зелена цибулька, зелений горошок, домашній сир. Заправити майонезом і гірчицею в зернах, присолити.
- На велику тарілку викласти шарами: рукола, сіточка з майонезу, сир домашній, вичавлений часник, трішки солі і майонезу, помідори кубиками.
-
Рукола, волоські горіхи, оливкова олія.
-
Рукола, сир бринза.
-
Рукола, яйце, майонез.
-
Печінка куряча смажена з цибулькою, посолили, поперчили, трохи коріандру і гірчиці в зернах, помідори чері і рукола, перемішали, додати кисло-солодкий соус з манго (Торчин) і трішки вичавленого часнику.
-
Рукола, салатне листя, шпинат, помідори, філе курки обсмажене, оливки. Залити заправкою: 3 ст. ложки оливкової олії, 2 ст. ложки соєвого соусу, 1 ч. ложка гірчиці із зернами, 0,5 ч. ложки меду, 1 ст. ложка соку лимону – усе збити виделкою та заправити салат. М’ясо додавати ще гарячим. Усю зелень рвати на шматки руками, якщо рукола і шпинат невеличкі – класти цілим.
Вишукані салати з руколою
- Рукола як основа на тарілці, кілька помідорів (розрізаних навпіл), скибочки авокадо, тунець в олії шматочками. Заправка: оливкова олія, 2 зубці часнику, французька гірчиця (із зернами), соєвий соус. Полити готовий салат бальзамічним оцтом.
- Баночка тунця консервованого (розім’яти), 3-5 варених яєць, трохи цибулі, кропу та петрушки і гарний пучок руколи. Якщо тунець в олії, то нічим не заправляти. Якщо у своєму соку, тоді заправити олією, краще оливковою, або сумішшю олії та сметани. Трохи присолити, поперчити за смаком.
- Рукола, помідори чері (половинками), сир твердий (кубиками), насіння сезаму (підрум’янити на сковорідці). Полити оливковою олією, трішки соєвого соусу, додати тертого часничку, чорний мелений перець.
- М’ясний салат із руколою: відварене м’ясо нарізати кубиками, злегка обсмажити в олії з розтовченими зернами коріандру. Ще теплим перекласти на відварену чи консервовану білу квасолю, додати порізану руколу та іншу зелень. Зверху помідори скибочками, небагато. Замість квасолі можна картоплю кубиками. Можна додати сухарики з білого хліба.
- Рукола, червоний буряк варений (кубиками), насіння кунжуту або насіння гарбуза, сир фета. Заправка: оливкова олія з прованськими травами, зверху бальзамічний соус.Замість буряка можна використати печений гарбуз, тоді замість бальзамічного оцту – соєвий соус.
- Рукола, волоські горіхи, натертий сир пармезан на найдрібнішій тертці (де хрін труть), оливкова олія (трішки, щоб не був сухий).
- Рукола, полуниця, волоські горіхи чи мигдаль, сир (витриманий твердий, фета або інший), заправка (оливкова олія, гірчиця діжонська, оцет яблучний, сіль, перець, базилік свіжий, інше за смаком).
- Рукола, листя салату, в’ялені помідори, свіжі помідори, соняшникове насіння, трошки сушеного часнику посипати, грінки, полити соусом, можна ще зверху пармезан.
- Рукола, авокадо, синя цибуля, крем сир, підсмажені горішки, полуниця. Соус: олія, соєвий соус, бальзамічний оцет, часник, гірчиця.
- Подушка з руколи, порізані помідори чері навпіл, яйця перепелині навпіл або звичайні скибочками, прошутто, трішки в’ялених помідорів. Соус: зерна гірчиці, трішки французької, олія, бальзамічний оцет, сіль. Замість оцту можна полити зверху бальзамічним соусом для краси.
- Суміш листя салатів, рукола, полити соусом Песто (можна збити самому: пучок руколи збити у комбайні спочатку без нічого, тоді поступово малесенькими порціями додати олію, меду 2 ложки, 2 зубці часнику, сік лимона, соєвий соус, довести до смаку і збити до загустіння). До зелені (перемішаної із соусом) додати запечені овочі: кабачок (порізаний ребристими смужками), перець (соломкою вздовж). Зверху покласти тоненькі круглі скибочки запеченої вирізки (покласти 8-9 шматочків у вигляді квітки) і варену шпарагівку. Полити бальзамічним соусом, посипати зеленою цибулькою і кунжутом.
Салати з рукою полуницею, апельсином, грейпфрутом, ягодами та фруктами
- Полуниця, (порізати велику на чотири, дрібну на дві), рукола (порвати), заправити: олія + лимонний сік + сіль. З’їсти зразу, довго не стоїть. Можна ще додати фіолетову цибульку і фету.
- Рукола, апельсин, часник, пармезан, горіхи, оливкова олія.
- Рукола, американські або волоські горіхи, голубий сир, груша, заправити оливковою олією.
- Рукола, шпинат, ягоди, горішки, твердий сир.
- Рукола, помідори, апельсин і смажені креветки. Заправка – оливкова олія.
- Рукола, полуниця, сир з пліснявою або фета. Можна з часником і бальзамічним соусом.
- Свіжий шпинат, рукола, апельсин, авокадо, гранат, улюблені горіхи. Заправити: бальзамічний оцет, мед, діжонська гірчиця,оливкова олія.
- Рукола, кавун, соняшникове насіння і фета
- Рукола, карамелізоване яблуко та свіже яблуко, куряча печінка невеличкими шматочками обсмажена в крохмалі. Заправити соусом з брусниці, журавлини чи малини + олія, бальзамічний оцет та подрібнені горіхи.
- Рукола, груша, фета або козячий сир, бальзамічний оцет або соус.
- Рукола, грейпфрут (очищені скибочки), червона слабосолена риба, заправка: сік грейпфрута, олія, гірчиця із зернами, бальзамічний оцет.
- Рукола, салат айсберг, зверху посипати журавлиною або полуницею нарізаною і подрібненим арахісом. Заправка до нього: гірчиця із зернами, меду трішки, лимонний сік, соєвий соус і олія рафінована.
Заправка до літніх салатів із зеленню та овочами
Діжонська гірчиця, соєвий соус, мед, бальзамічний оцет, часник січений, кріп, оливкова олія – усе за смаком. Можна приготувати одразу і пів літри, щоб кожен раз не готувати і не витрачати час, а зберігати краще не в холодильнику.
Забудьте про майонез! П’ять смачних соусів для заправки салатів
Post Views: 20