Донедавна руколу вважали бур’яном, а сьогодні це одна з основних складових здорового харчування. Смак в рослини також особливий: у ній поєднується пікантність та присмак горіха і гірчиці. А ще рукола має безліч корисних властивостей.
Рукола містить багато клітковини, мінералів і вітамінів. У ній мало цукру і жирів, але багато корисних елементів: вітамін К, вітамін А, кальцій, фолієва кислота, калій.
У руколі також містяться вітамін С, цинк, мідь, марганець, залізо і вітаміни групи B3. Калорійність руколи – 25 ккал на 100 г.
Хворієте на грип? Їжте руколу
- Зміцнює імунну систему
До складу руколи входить багато корисних речовин, тому її радять вживати людям, які часто хворіють на застуду та грип.
- Зміцнює кістки та нормалізує роботу м’язів
Рукола багата на вітамін К. Він бере участь у регенерації та створенні тканин кістки, запобігає розвитку остеопорозу.
- Покращує зір
Рукола є відомим джерелом каротиноїдів (бета-каротину, лютеїну, зеаксантину), які здатні лікувати безліч захворювань очей.
- Забезпечує роботу серцево-судинної й нервової систем
Вживання руколи знижує рівень холестерину та цукру в крові, підвищує гемоглобін.
- Пришвидшує обмін речовин
Ще однією перевагою руколи є наявність вітамінів групи B, які сприяють гарному обміну речовин, тим самим перешкоджаючи накопиченню жирових відкладень і збільшення маси тіла.
Смак руколи залежить від сорту та від довжини листя. Що менше листя, то більше в ньому гіркоти. Руколу варто зберігати у холодильнику у місткості з водою не більше 6 днів. Якщо руколу заморозити, вона втратить смакові якості.
Радимо також прочитати:
- Коли і як сіяти салат, руколу та шпинат, щоб їсти зелень цілий рік
- Які можна приготувати салати з руколою? Рецепти на щодень і на святковий стіл