20 порад від досвідчених господинь щодо випікання пасок

Наближається свято світлого Великодня і багато господинь спішать пекти паски самостійно, а не купувати в магазинах. Спечені своїми руками, вони набагато смачніші, адже ви вкладаєте в них свою душу, а це дуже важливо! Ми пропонуємо кілька слушних порад, які допоможуть вам прикрасити святковий стіл найсмачнішою випічкою!

Як приготувати тісто для паски?

1. Пекти паски потрібно напередодні Великодня. Перед початком приготування, обов’язково приведіть в порядок кухню і свої думки. Під час приготування тіста важливо бути в хорошому настрої: думайте тільки про щось позитивне, нікуди не поспішайте, не кричіть і не сваріться. Це дуже важливо!

2. Дріжджове тісто не можна ставити поряд з відкритими вікнами, адже воно не любить протягів і холоду. Потрібно подбати про те, щоб температура приміщення була комфортною. Заздалегідь розігрійте духовку.

3. Для приготування пасок (і взагалі випічки), потрібно використовувати продукти кімнатної температури. Для цього їх потрібно заздалегідь дістати з холодильника.

4. Для приготування пасок вибирайте живі дріжджі – вологі, схожі на шматочок пластиліну. Важливо щоб дріжджі були свіжими, вони повинні легко кришитися і пахнути молоком. З них тісто вийде м’яким, насиченим крихітними бульбашками повітря.

5. Для того щоб тісто вийшло легким, потрібно обов’язково просіяти борошно.

6. Щоб опара добре піднялася, поставте ємність з нею в миску з теплою (але не гарячою) водою і зверху накрийте чистим рушником.

7. Вимішувати тісто для пасок потрібно руками. Причому досить довго – до тих пір, поки воно не буде з легкістю відставати від столу.

Начинка для паски і процес випікання

8. Щоб паски мали красивий золотистий відтінок, слід вибирати сільські яйця з темно-оранжевим жовтком. Також можна додати в тісто куркуму або шафранову настоянку, яка готується так: до 1 ч. л. меленого шафрану додайте 50 мл горілки, накрийте і настоюйте декілька годин.

9. Щоб ваша випічка була ароматною і апетитною, додайте в тісто трохи ваніліну, розтертого в ступці насіння кардамону, мускатного горіха або 2-3 ложки золотого рому.

10. Крім загальноприйнятого додавання родзинок, можна додати в тісто дрібно порізану курагу, цедру цитрусових , будь-які цукати або подрібнені горіхи. З горіхів найкраще підійдуть мигдаль і фундук.

11. Форми для пасок змастіть олією і вистеліть папером для випічки. На дно покладіть паперове коло діаметром трохи меншим, ніж сама форма: це робиться для того, щоб готову паску було легше дістати після випікання.

12. Форми, приготовані для пасок, заповніть тістом на 1/3 об’єму і залиште в теплому місці до тих пір, поки обсяг тіста не збільшиться вдвічі. Потім воно підніметься ще раз.

13. Про цей дуже цікавий секрет знають не всі. Полягає він у тому, щоб в центр кожної сирої паски увіткнути довгу дерев’яну шпажку. Це допоможе шапці паски рівно піднятися, а не відхилятися в сторону. А вам – допоможе дізнатися, чи пора вимикати духовку. Якщо паска готова, то вийнята з неї шпажка буде сухою і чистою.

14. У нижню частину духовки слід поставити миску з водою, від цього паски вийдуть більш ніжними. Під час випікання не слід відкривати дверцята духової шафи: тісто може впасти і більше не піднятися.

15. Якщо шпажка ще сира, а зверху паски починають підгоряти – слід прикрити їх змащеною оліює фольгою.

Прикрашання паски

16. Щоб глазур не потріскалася, наносити її слід тільки на холодні паски.

17. Щоб глазур була нудотно солодкою, в неї можна додати трохи лимонного соку. Сама ж глазур робиться зі збитих білків і цукрової пудри.

18. Паски з класичними білими шапками можна прикрасити візерунками з розтопленого шоколаду. Якщо ви хочете зробити шапку паски рожевою, то додайте в глазур бурякового соку, для фіолетової шапки знадобиться сік з лохини, а для зеленої – сік петрушки. Такі різнокольорові паски дуже сподобаються дітям.

19. Замість звичного фарбованого цукру або готових посипок з магазину, використовуйте для прикраси пасок різнокольорові цукати, марципанові фігурки або навіть живі квіти.

20. Щоб паски краще збереглися до самого Великодня, їх слід після приготування і повного охолодженн, загорнути в папір для випічки.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook