Булочки з маком на кислому молоці
- Тісто: 0,5 л кислого молока, 50 г дріжджів, 160 г цукру, 100 г масла, 2 яйця, 1/4 ч. ложки солі, 1 кг борошна (+/-).
- Начинка: 200 г маку, 100 г цукру, 30 г родзинок чи цукатів, 20 г горіхів, 2 білки, 1-2 ч. ложки масла, 1 яблуко.
- Для обмазування: 2 жовтки, 1-2 ст. ложки молока, 1-2 ст. ложки маку.
Кисле молоко підігріти, весь час помішуючи, додати дріжджі, 2 ст. ложки цукру, 100-200 г борошна, залишити на 30 хв. Яйця збити з рештою цукру і сіллю. До молока додати розтоплене масло, яйця з цукром, поступово всипати борошно, замісити, залишити під рушником приблизно на 1,5 год.
Мак запарити, відцідити, змолоти, додати ізюм, подрібнені горіхи, масло (можна не давати), потерте яблуко (щоб макова начинка була не суха), збиті білки з цукром.
Тісто розділити на дві частини, розкотити, змастити маковою масою, скрутити рулети, розрізати порційно по 8-10 см, залишити на 15-20 хв. Змастити жовтками, збитими з молоком, посипати сухим маком. Випікати при 180 градусів.
Рецепт і фото Тетяни Мельничук
Радимо також приготувати пироги з маком за іншими перевіреними рецептами від господинь:
- Рецепт святкового маківника і начинки (завиванець з маком)
- Святковий маківник “Макова слойка”. Спробуйте – і він стане вашим улюбленим!