Кухня Поради

Сім разів подумайте! Чому не варто купувати свіжу рибу на ринку

Я дуже люблю смажену і печену рибу, уху. Але більше не купую рибу на ринку. Бо це небезпечно! Ось чому…

25.10.2019 17:01

Чому не варто купувати рибу “з рук”

  • Купуючи рибу на стихійних ринках з рук без документів, невідомого походження та невстановленої якості, яка як правило, є браконьєрським уловом, покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень.

Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

  • Неорганізовану торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються не пройшли лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про безпеку і якість продукту. А самі продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде). Купуючи продукцію у місцях реалізації покупець наражає себе на отруєння та інфекційні захворювання, зокрема, смертельну хворобу — ботулізм.

Що таке бутулізм

Ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляють бактерії ботулізму. Збудник – Clostridium botulinum – анаероб, широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії виділяють одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

Які симптоми бутулізму

Найчастіше перші симптоми ботулізму з’являються не відразу, приблизно через 12-24 години після вживання зараженої їжі. Зверніть увагу, що одні симптоми можуть проявлятися раніше, інші – пізніше (іноді через 3-5 днів). Крім інших факторів, час появи перших симптомів залежить від тяжкості захворювання: чим важче, тим коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (глас стає гугнявим, тихим або зовсім пропадає);
  • підвищена стомлюваність, запаморочення, м’язова слабкість;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, пронос, блювота, пізніше – здуття живота, запор);
  • ураження м’язів шиї і кінцівок.

Біда в тому, що більшість людей серйозно не сприймають перші симптоми ботулізму. Адже перші ознаки захворювання виникають поступово і виражені не сильно. Як правило, це втома, легке запаморочення, сухість у роті, нудота.

«Перший явно «ботулинический »симптом – порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на «сітку або туман» перед очима, предмети двояться, читати досить важко, починається параліч очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. В горлі ніби з’являється «кому», боляче ковтати і навіть говорити. Це все пов’язано з ураженням ковтальних м’язів », – пояснює Федір Лапій, дитячий лікар-інфекціоніст.

У наступні дні може сильно боліти голова, мучить безсоння, в тілі відчувається слабкість, підвищується температура. У важких випадках з’являється відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Лікування ботулізму в більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину – препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Чим раніше хворому введуть протиотруту, тем менше ризиків для його здоров’я, ускладнень і необоротних наслідків.

Як відрізнити інфіковану рибу

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, а також рибні консерви. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в’яленої риби. Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму є в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Риба може заразитися бактеріями ботулізму різними шляхами:

  • у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
  • неправильне зберігання пораненої риби на ґрунті перевезення навалом, без тари;
  • не проходить належної термічної обробки, а бутолоксин (токсин ботулізму) гине лише при кип’ятінні 120° С через 30 хвилин;
  • соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбирає токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.

Які документи мають бути у продавця

Продавці мають право продавати рибу лише за умови підтвердження її придатності за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку. У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, які б свідчили про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням ст. 7 Закону України «Про тваринний світ», положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 3.14 Правил любительського та спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 № 19.

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність. Санкція ст. 88-1 КУпАП визначає накладення штрафу від 540 до 1 700 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.