А ще листя чорної смородини:
Містить вітаміну С більше, ніж ягоди, також речовини в листі активно борються з золотистим стафілококом, мікроскопічними грибами, збудниками дизентерії.
Бере участь у формуванні кісток, є компонентом зубної емалі.
Позитивно впливає на нервову систему і підвищують стійкість до стресових ситуацій.
Бере участь в процесі синтезу білка, обміні глюкози, транспортуванні поживних речовин, в процесі передачі генетичної інформації, вуглеводному і фосфорному обміні.
Сприяє попередженню утворення каменів в нирках.
Виводяться деякі токсичні речовини з організму.
Надає позитивну дію на репродуктивну систему. Допомагають під час менопаузи.
Регулює роботу м’язів.
Знімає спазми і розширюють бронхи при бронхолегеневих захворюваннях.
Бере участь в утворенні кісткових і сполучних тканин.
Нормалізують роботу жіночих статевих органів зокрема і статевої системи в цілому.
Відновлює ліпідний обмін.
Прискорює засвоєння вуглеводів.
Нормалізує функціонування ЦНС.
Настій з листя чорної смородини виводить з організму надлишок сечової кислоти.
Настої з листя смородини
Залити окропом свіже листя смородини і настояти протягом 1 години. Процідити і пити.
- Настій з листя чорної смородини, виводить з організму надлишок пуринової і сечової кислоти, також застосовується як м’який проносний потогінний засіб, при порушенні обміну речовин і кровотечах.
- Лікує від туберкульозу, застуди.
Відвари листя смородини
Залити 300 мл кип’ятку 50 г сухого листя смородини і варити на повільному вогні 20 хвилин. Процідити і пити.
- Відвар з листя чорної смородини прекрасний засіб при захворюванні нирок, сечового міхура, при набряках.
Тобто, цистит, уретрит, пієлонефрит і набряклість при регулярному вживання чаю з смородинового листя вам не загрожує.
- Відвар з листя чорної смородини сприяє знищенню патогенних мікроорганізмів в травному тракті.
І з шлунком проблем не буде – ні бурчання, ні болю, ні тяжкості.
Чай з листя чорної смородини
1 ст. ложку подрібненого листя облити окропом, потім покласти їх в чайник для заварювання, залити двома склянками окропу.
Залишити настоюватися близько 20 хвилин. Чай процідити. Пити такий чай можна з медом або цукром.
Корисно при жіночих захворюваннях, загальної слабкості, швидкій втомі.
Заготівля листя чорної смородини
Час заготівлі листя, для приготування чаю і настою, це період після цвітіння до плодоносіння. Як правило, цей час припадає на червень.
Зривають тільки середні листочки, залишаючи верхні і нижні. Зривають листя в суху погоду, але тільки цілі листя, без пошкоджень і грибка. Сушать листя на папері або на тканині в тіні.
Розкладають листя тонким шаром. Сушать до ламкості листа.
Зберігають листя в сухому місці в бавовняному мішечку або герметично закритих банках.