Їжа, що може вбити, або Де ховається бутулізм

Останнім часом в Україні почастішали випадки тяжких харчових отруєнь з летальними наслідками. Причина - ботулізм, джерелом якого можуть бути певні продукти. Ось як розпізнати це небезпечне захворювання...

Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервів. Нерідко таке частування закінчується летально.

Невтішні цифри вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування та наражають себе на смертельну небезпеку, – повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Ботулізм — тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Це, як правило, продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Але, можна, наприклад, звернути увагу на стан тари продукції — ні в якому разі не можна споживати продукти з банки, яка має здуту кришку.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. Хоча за найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря! Незалежно від тяжкості перебігу захворювання, госпіталізація обов’язкова.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook