Літо – сезон підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції. Спека, регулярні вимкнення електроенергії, стрибки температури у холодильниках, недостатня гігієна – усе це сприяє розмноженню хвороботворних бактерій та вірусів, які викликають гострі кишкові інфекції.
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. Їх причиною виникнення зазвичай є вживання недостатньо термічно оброблених харчових продуктів, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі. Гострі кишкові інфекції є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано понад 20 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій, що перевищує кількість за аналогічний період минулого року, – повідомляють фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України.
У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.
Кишкові інфекції: чому вони небезпечні?
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом.
За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень:
- інфекційно-токсичного шоку;
- ниркової недостатності;
- гіповолемічного шоку;
- смерті.
Які симптоми гострої кишкової інфекції?
Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Недуга починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.
Радимо також прочитати: Кишковий грип: як розпізнати ротавірусну інфекцію
При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.
Не лікуйтеся самостійно. Неправильне лікування може тільки нашкодити.
Як не підхопити кишкову інфекцію?
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах;
- не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
- використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності;
- в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
Радимо також прочитати: Без світла: щоб холодильник і морозилка не розмерзлися