шигельоз

Шигельоз – хвороба брудних рук. А ви коли мили руки?

Збудник цього захворювання найчастіше потрапляє в організм із їжею, водою, через брудні руки або "допомагають" мухи. Найбільш сприйнятливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років.
Шигельоз – міжнародна назва хвороби, яка в Україні більш відома як дизентерія. Збудником шигельозу є бактерія роду шигела (Shigella) і яка вражає переважно товсту кишку. Дизентерію називають хворобою брудних рук, адже її збудник найчастіше потрапляє в організм із їжею, водою через брудні руки (іноді також через механічних переносників – мух).

Основні симптоми шигельозу

  • Підвищення температури тіла;
  • головний біль;
  • загальна слабкість;
  • нудота, блювання;
  • діарея з домішками слизу, крові.
Шигельоз реєструється протягом усього року, але влітку та восени люди хворіють на цю інфекцію частіше. Це відбувається тому, що в теплий період збудник, потрапляючи у харчові продукти, воду, активно розмножується і накопичується.
Найбільш сприйнятливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років.

Профілактика шигельозу

  1. Ретельно мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідування туалету.
  2. Для пиття використовуйте воду з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану воду.

    Прочитайте також: Чому кип’ятити воду кілька разів в чайнику небезпечно для здоров’я

  3. Перед вживанням овочів та фруктів мийте їх питною водою, бажано обдавати окропом.
  4. При купівлі будь-яких продуктів у торговельній мережі обов’язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Не купуйте продукти на стихійних ринках. Пам’ятайте: споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
  5. Не зберігайте швидкопсувні продукти без холоду.
  6. Не споживайте продукти та напої за найменшої підозри щодо їх якості.
  7. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. Не готуйте багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо).
  8. Не беріть у подорож швидкопсувні продукти (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
  9. Приготовані страви бажано споживати одразу, а при повторному споживанні – обов’язково проводити термічну обробку.
  10. При відпочинку з дітьми необхідно вчити їх правил особистої гігієни.

    Прочитайте також: Продукти, які дітям краще не вживати

Пам’ятайте: у разі виникнення перших ознак захворювання, не можна займатися самолікуванням! Необхідно якнайшвидше звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook