Здоров'я та краса Народна медицина

Нагідки знижують тиск, холестерин, допомагають при гастриті і лікують лишай

Календула дуже помічна рослина. Як правильно лікуватись нагідками, розповідає травник.

Календула лікарська (нагідки) – це одна з найпоширеніших і відомих лікарських трав. Вона – одна з тих трав, які визнані і офіційної фармакологією. У Франції календула відома як улюблена рослина королеви Марго. Індуси календулу називають квіткою Крішни, а у китайців календула асоціюється з довголіттям.
Зазвичай її вирощують просто заради краси. Але цілющі властивості календули дуже сильні. Вона знижує тиск, трохи розріджує кров. Допомагає при гастриті, виразці, коліті, холециститі, циститі. Заспокоює, прибирає аритмію. Знижує рівень холестерину.
Має жовчогінну та невелику сечогінну дію. Має оздоровчу дію при лікуванні стенокардії і при головних болях. А при зовнішньому застосуванні календула лікує лишай, трофічні виразки інші шкірні проблеми. Відваром можна полоскати рот при гінгівіті, ангіні, стоматиті, а також змащувати ноги при варикозі.
Не можна вживати нагідки вагітним, людям з брадикардією, гіпотонією.

Водний відвар

Чайну ложку (з гіркою) сухих подрібнених квіток календули заварити склянкою кип’ятку, настояти з півгодини, процідити. Випити цю кількість відвару за день, за два чи три прийоми. Пити на порожній шлунок, і приймати їжу можна не раніше, ніж через 30 хвилин. Курс лікування – місяць. Зробити тиждень перерву, і курс лікування повторити.

Горілчана настоянка

Квітки календули залити горілкою з розрахунку на 1 вагову частину квіток – 10 вагових частин горілки. Настоювати в темному місці 2 тижні, процідити, зберігати в холодильнику. Приймати по чайній ложці (запиваючи кількома ковтками теплої води) 2 – 3 рази на день на порожній шлунок приблизно за півгодини до їди. Приймати протягом 3-х тижнів. Зробити перерву на 7 днів. Курс повторити. Потім знову тижневу перерву. Всього провести 3 – 4 курси.

Масляна витяжка

Допомагає при виразці, гастриті, проблемі з шлунково-кишковим трактом. Рецепт: 50 грам квіток календули залити 0,5 л рослинної олії. Настоювати в темному прохолодному місці 3 тижні, процідити, зберігати в холодильнику. Приймати по чайній ложці (запиваючи кількома ковтками теплої води) 2 – 3 рази на день на порожній шлунок приблизно за півгодини до їди. Приймати протягом 3-х тижнів. Зробити перерву на 7 днів. Курс повторити зовнішньо це масло можна використовувати для лікування шкірних захворювань, а також як ранозагоювальний і косметичний засіб для сухої шкіри.
Квітки календули можна вживати в їжу. Не стільки з метою самооздоровлення (це буде позитивним побічним ефектом), а просто для смаку.

Салат з календулою, щавлем і волоськими горіхами

Квітки календули подрібнити хоча б навпіл. Відварити протягом 3 хвилин, процідити. Змішати з такою ж кількістю (за вагою) нарізаних листків щавлю і половиною такої ж кількості подрібнених волоських горіхів. Додати сметану і сіль за смаком.

Сирний салат з календулою

Чотири частини сиру твердих сортів потерти на тертці. Додати одну частину свіжих пелюсток календули і 0,5 частини подрібненого зеленої цибулі. Додати рослинну олію і сіль за смаком.

Омлет з календулою

На 2 яйця беруться дві столові ложки молока. У збиту суміш додати дві столові ложки пелюсток календули. Сіль і масло для смаження – за смаком.

Масло для бутербродів

Розтопити 200 г вершкового масла. Додати дві столові ложки пелюсток календули. Можна додати столову ложку подрібненого базиліка, або розмарину, або майорану. Розмішати. Остудити, зберігати в холодильнику.
Можна просто обсипати підталий брусок вершкового масла пелюстками календули. Красиво і цілюще.
Для краси і для вітамінів пелюстки календули можна додавати в рисову або манну кашу. Буде гарний помаранчево-жовтий відтінок.

Чай для виведення токсинів

А ще з квіток календули можна робити чай – для виведення токсинів з організму, поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. У рівних вагових частках треба взяти листя м’яти, квітки календули, квіти ромашки аптечної, квітки безсмертника, ягоди шипшини, траву (суцвіття) деревію і кору крушини. Заварювати і пити як чай. Тільки пийте не більш трьох тижнів, інакше організм звикне, і ефекту вже не буде.

Травник Головков

Дата публікації: 09.07.2021 img Поділитися