Останнім часом „сире” варення стало дуже популярним. Воно краще зберігає запах і смак свіжих ягід і, окрім того, вимагає менших часових затрат для приготування.
Готувати таке варення можна практично із будь-яких ягід. Вимоги такі: ягоди мають бути абсолютно свіжими і ретельно перебраними.
Промити їх у холодній воді, потім висипати на чисту суху тканину, дати висохнути. Потім зсипати в емальований посуд, додати рівну за вагою кількість цукру і, перемішуючи, перетерти дерев’яним товкачиком або блендером. Також можна пропустити через двічі ошпарену кип’ятком м’ясорубку.
Отримане пюре перекласти в стерилізовані сухі банки, закрити поліетиленовими кришками.
Зберігати в прохолодному місці (погріб, холодильник).
Взимку можна зберігати й на балконі – завдяки високій концентрації цукру варення не замерзне.