Як виростити мікрозелень в домашніх умовах за кілька днів

У зимово-весняну пору, коли організму бракує вітамінів, на порятунок може прийти мікрозелень. Це не тільки можна ресторанна фішка, її можна виростити в домашніх умовах і їсти досхочу із різними салатами, гарнірами і бутербродами.

Мікрозелень – це не який окремий вид овочів чи рослин. Це невеликі пароскти добре знайомих нам рослин – капусти, гороху, салату, буряку, базиліку, шпинату, гірчиці, руколи тощо. Урожай мікрозелені збирають вже за 10–14 днів після висівання насіння, коли рослини досягають 5–6 см заввишки і мають два справжні листочки. Тоді вони містять максимум корисних речовин. Мікрозелень збирають і вживають без коріння.

Чим корисна мікрозелень?

Фахівці запевняють, що мікрозелень набагато корисніша за дорослі рослини.

  • Базилік покращує травлення, збагачує організм вітаміном С, каротином, ефірними оліями.
  • Горох багатий на вітаміни В, С, РР, Е, К, фосфор.
  • Гречка містить рутин, що зміцнює стінки кровоносних судин, і фолієва кислота, необхідна для розвитку кровоносної та імунної систем.
  • Крес-салат багатий на вітаміни В, Е, РР, D, містить білки, фосфор, залізо, йод, магній.
  • Овес сприяє зміцненню та відновленню імунітету, нервової системи. Покращує травлення. Містить велику кількість вітаміну С, Е, К, кальцію, магнію, заліза.
  • Соняшник містить вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти. Це чудове джерело рослинного білка.
  • Пшениця містить вітаміни групи В, залізо, кальцій, фосфор. Регулярно вживаючи проростки пшениці, ви нормалізуете свій обмін речовин, очистите організм від шлаків і токсинів, підвищите імунітет.
  • Буряк сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню травлення, діє як природний енергетик. Містить велику кількість вітамінів.

Як вирощувати?

Вирощування мікрозелені в домашніх умовах –процес простий і цікавий. Робити це можна двома способами.

БЕЗ ҐРУНТУ. Насіння замочити на ніч. Невеликий контейнер наповнити тирсою (листяних дерев), покласти зверху вологу вату, марлю, паперові рушники, агроволокно тощо. Коли насіння набрякне, промити його і дуже густо посипати по поверхні марлі, поприскати водою з пульверизатора, накрити плівкою, поставити у тепле темне місце. Щодня провітрювати і зволожувати (“ґрунт” має бути постійно вологим!). Коли з’являться стебла (на 3–4 день), зняти плівку і поставити контейнер на добре освітлене підвіконня. Зрізати зелень можна тоді, коли вона буде заввишки 4 см і з’являться 1–2 справжніх листочка (через 5–14 днів після висівання). Щоб мікрозелень росла швидше, поливати (пирскати) краще теплою водою.

Щоб насіння проросло швидше, треба його замочити у перекисі водню на 30 хв. Потім промити водою, загорнути у вологу серветку з тканини, перекласти в торбинку і покласти в темне і тепле місце. Через два дні розгорнете і подивитесь чи з’явилися паростки.

У ҐРУНТІ. Знадобиться широкий неглибокий контейнер, субстрат для овочевої розсади (біогумус і кокосове волокно 1:2), дренаж (дрібна галька або керамзит), поліетиленові ковпачки-теплички. Вирощувати так само, як і без ґрунту.

Яке вибрати насіння?

Для вирощування підійдуть низькорослі культури, сорти ранні або ранньостиглі, кущисті. Насіння потрібно купувати не оброблене, адже зайва хімія вам не потрібна. Зверніть увагу на термін придатності: прострочене насіння буде погано сходити.

Що вирощувати?

  • Крес-салат має ніжну зелень з легким гірчичним присмаком. Насіння сходить дуже швидко, через 2–4 дні, а їсти його можна через 10–14 днів. Можна вирощувати на вологій серветці.
  • Гірчиця, редиска і редька ростуть дуже швидко. Їхнє листя має ніжно-нострий смак із характерним ароматом. Добре росте на звичайних зволожених серветках.
  • Соняшник росте дуже швидко і смачний в салатах.
  • Дуже смачна пророщена сочевиця. У салаті вона смакує, як горіхи.
  • Один із найсмачніших – горох. Він солодкий, соковитий, має товстий пагін. І росте досить добре і швидко.
  • Всі види капусти дуже швидко сходять дають приємну на смак зелень.

Що приготувати із мікрозелені?

Зробіть дуже смачний салатик: на дно тарілки листя салату (айсберг або мікс салатів), викласти шматки консервованого тунця, посипати консервованою кукурудзою і четвертинками перепелиних яєць. Полити натуральним йогуртом з дрібкою солі. Зверху щедро викласти пагони крес-салату.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook