На ринку з’явилася перша полуниця. Дуже хочеться скуштувати смачних ягід, але високий ризик купити продукт, напханий хімією. Щоб не нашкодити здоров’ю, полуницю треба ретельно вибирати.
Чим корисна полуниця?
Як вибрати полуницю
- Купуйте полуницю в сезон масового дозрівання. Поза сезоном ягоди часто імпортуються з регіонів, де можуть використовувати більше хімікатів для збереження свіжості та привабливості під час транспортування.
- Не соромтеся запитувати у продавців про джерело полуниці та методи її вирощування. Часто на ринках продавці можуть надати інформацію про походження продуктів.
- Стигла полуниця має яскраво-червоне забарвлення. Вона має бути пружна, гладка і блискуча.
- Хоча вигляд не завжди може точно вказувати на вміст нітратів, великі, надто одноманітні в розмірі та надмірно блискучі ягоди можуть бути індикатором хімічної обробки. Полуниця, вирощена природним чином, зазвичай буває різних форм і розмірів.
- Якщо на полуниці є плями або цятки, то краще від неї відмовитися.
- Не беріть занадто темні ягоди – швидше за все їх чимось обробили.
- Ягоди не мають бути надто пружними. Якщо полуниця дуже міцна – це означає, що вона була рано зірвана, її обробляли різними хімікатами для дозрівання.
- Треба обирати полуницю з приємним, яскраво вираженим ароматом. Якщо полуниця не має запаху, ймовірно, їй «допомогли» дозріти.
- Головна ознака свіжості полуниці – хвостик. Він не має бути сухим чи зів’ялими. Ягоди з хвостиком не втрачають сік, не сохнуть і зберігають вітамін С.
- Помита полуниця, вирощена без «хімії», має залишити плями соку на тарілці, а за годину пустити сік.
- Багато людей думає, що великі ягоди містять нітрати, а середні і малі плоди їх не містять. Насправді існують різні сорти полуниці, і нітрати можуть містити ягоди будь-якого розміру. Усе залежить від того, як і де їх вирощували.
- Купуйте полуницю у місцевих фермерів або на фермерських ринках, де ви можете особисто поспілкуватися з виробниками про методи вирощування. Часто місцеві фермери використовують менше хімікатів, щоб зберегти якість та свіжість своєї продукції.
Кому не варто їсти полуницю?
Полуниця, хоч і є корисним та популярним фруктом, може бути небезпечною для деяких груп людей через такі причини:
- Алергія на полуницю. Деякі люди можуть мати алергію на полуницю, яка є частиною родини трояндових, до якої також належать яблука і персики. Алергічні реакції можуть включати висип, свербіж, набряк губ, язика або горла, а також труднощі з диханням.
- Перехресні реакції. Люди з алергією на березовий пилок можуть відчувати так званий синдром пероральної алергії, коли споживання полуниці викликає свербіж у роті та на губах. Це стається через перехресні реакції між білками у полуниці та березовому пилку.
- Вміст гістаміну. Полуниця містить гістамін, який може викликати або погіршити симптоми у людей, що страждають на гістамінову непереносимість. Симптоми можуть включати головний біль, висипання, травні розлади або проблеми з диханням.
- Високий вміст пестицидів. Полуниця часто фігурує у списках продуктів з високим вмістом пестицидів. Людям, які прагнуть уникнути впливу пестицидів на здоров’я, слід вибирати органічну полуницю.
- Камені в нирках. Полуниця містить оксалати, які можуть сприяти формуванню каменів у нирках у людей, схильних до цієї проблеми. Якщо у вас є або були камені у нирках, важливо консультуватися з лікарем щодо вживання продуктів, багатих на оксалати.
Щоб мінімізувати ризики, людям із зазначеними станами або чутливістю слід обговорити з лікарем включення полуниці у свій раціон. Це допоможе уникнути негативних наслідків для здоров’я.