Кухня Поради

Як розпізнати трансжири у продуктах

Усі чули про насичені та ненасичені жири. Як вони впливають на наше здоров’я і в яких продуктах містяться, у дуже дотепній формі розповідає експерт.

04.10.2021 09:47

Протестуйте жири

У своєму блозі тренер, експерт зі схуднення Віктор Мандзяк розповідає, як за допомогою простого еротичного тесту зрозуміти, в яких продуктах містяться трансжири.

“Всі ви чули про насичені та ненасичені жири. Як зрозуміти, який жир перед вами? Можливо, ви бачили в “еротичних фільмах” як партнер намазує партнерку олією, після чого її дупа блищись наче в кота… очі.
Проводимо тест!
  1. Зберіть весь жир, який є в хаті на одній таці: сало, рапсову олію, масло, маргарин і т.д.
  2. Одягніться в сексуальну білизну, заховану на 14 лютого.
  3. Сексуальною ходою від стегна підійдіть до вічно залипаючого в мерехтливому ящику партнера.
  4. М’яко вклинюючись в ідилію, грайливим голосом видайте: “Милий, натри мене чимось з оцього”, вказуючи на тацю.
Результат тесту: те, чим буде натерто ваше тіло перед сексуальними втіхами, якщо вони будуть (якщо в ящику футбол, сумніваюсь), це ненасичений жир, бо насичені жири натерти на тіло при кімнатній температурі нереально, вони тверді.

Кілька слів про хімію

У вуглецевому ланцюгу в деяких місцях не приєднується водень, в результаті чого утворюється вуглець-вуглецевий зв’язок. Якщо таких зв’язків 3, маємо омегу-3.
Рослинні жири – ненасичені, але шляхом гідрогенізації наша харчова промисловість, турбуючись про наше здоров’я (???), чи то пак про свої гаманці, навчилась вбудовувати водень в ненасичені жири, що дозволило зробити їх твердими та збільшити термін їхнього зберігання. При тому їхні молекули міняють свою просторову конфігурацію, перетворюючись в трансізомери жирних кислот (в простонароді, трансжири). Яскравий приклад – маргарин.
Невелику кількість трансжирів ми отримуємо з молока чи червоного м’яса. Але, це ніщо в порівнянні з тим, скільки трансізомерного жиру отримує сучасний сапієнс із продуктами в які “турботливий” виробник напхав їх по зав’язку: солодощі, випічка, фаст-фуд, чіпси, сухарики, напівфабрикати і т.д. Це дозволяє йому економити (трансжири дешеві) та збільшити термін придатності свого товару.

Як трансжири впливають на здоров’я

  • Трансжири негативно впливають насамперед на здоров’я.
  • Ще вони, як і всі жири, вбудовуються в мембрани клітин. Останніх не сильно радують такі гості, адже вони погіршують обмінну здатність клітини, що веде до низки проблем зі здоров’ям.
  • ВООЗ рекомендує обмежити вживання трансжирів до мінімуму.

Резюме

Кілька чипсів раз нав тиждень, як і дві-три шоколадні цукерки протягом дня не зіпсують вам здоров’я, якщо основа вашого раціону: каші, бобові, овочі, фрукти, нежирне м’ясо, риба, горіхи та насіння”.