Цей рецепт допоможе приготувати вдома справжній карпатський будз, а з нього – ароматну бринзу, яку можна додавати до вареників, салатів чи просто їсти з хлібом.
Карпатський сир будз та бринза з нього
- 4,5 л свіжого молока, спеціальний порошок «клик» для будза (сичужний фермент, пепсин, кількість за інструкцією), сіль за смаком.
Молоко підігріти, щоб воно було приємно теплим, як парне, не доводячи до кипіння. На кінчик ложки набрати порошок «клик», розвести його в невеликій кількості теплого молока до повного розчинення, влити розчин у каструлю з молоком і добре розмішати.
Залишити молоко в теплому місці, щоб воно схопилося й утворився щільний згусток, подібний до кислого молока. Коли згусток утвориться, ложкою акуратно розбити його на частини й знову залишити, поки не з’явиться зелена сироватка (жентиця).
Далі обережно зібрати сирну масу – будз – до купи, легенько обертати згусток у сироватці, щоб повністю відокремити його від рідини, вибрати будз шумівкою або великою ложкою на друшляк і дати стекти залишкам сироватки. Перекласти будз на тарілку, періодично зливати рідину, яка ще виділяється.
Для приготування бринзи будз порізати невеликими шматочками й залишити в сухому місці, доки сир підсохне й стане твердим, а не м’яким. Потім натерти його на тертці для моркви, посолити за смаком, ретельно перемішати, щоб сіль рівномірно розподілилася, і щільно викласти сир у чисту скляну банку, добре утрамбовуючи ложкою. Закрити кришкою й зберігати в холодильнику.
Рецепт і фото Ганни Пилипюк
Читайте також:
- Плавлений сир. Просто кладу сир у каструлю, додаю яйце, шматочок масла і трошки молока…
- Твердий домашній сир з волоськими горіхами
- Домашній твердий сир із молока “Бринза”. Можна різати скибками!