Як оригінально подати салати. 12 ідей для святкового столу

Аби салат засмакував по-новому, достатньо оригінально його подати. У хід підуть формочки для печива, сир, помідори, харчова плівка і ще багато підручних матеріалів...

Потрібно мінімум часу та грошей – і від ваших традиційних салатів гості будуть у захваті!

ЗЕЛЕНИЙ ДЕКОР

Зелень робить салат яскравим і свіжим упродовж усього застілля. Також для оформлення можна використовувати ті продукти, які входять до складу салату або поєднуються з основними інгредієнтами. Наприклад, якщо готуєте страву з маринованими грибами, перепелиними яйцями або креветками, розкладіть їх на тарілці довкола салату.

ФОРМА МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Один і той самий салат, приготований за одним рецептом, але інгредієнти в якому нарізані незвично, привертатиме увагу гостей. Спробуйте складники «Олів’є» порізати не кубиками, а соломкою – і відразу помітите різницю.

СТРІЧКИ У ПОМІЧ

Прикрасьте салат фігурками з овочів. Для цього не треба бути майстром – достатньо мати ніж для чищення овочів. За його допомогою вимиті почищені овочі нарізати тонкими довгими пластинами. З таких стрічок можна зробити будь-що: скрутити в рулети, загорнути в спіралі, скласти навпіл абощо.

ЯК У РЕСТОРАНІ

Має ефектний вигляд салат, який порційно кладуть на тарілку у формі циліндра. Для цього використовують кулінарне кільце. Якщо такого не маєте, можете його вирізати з пластикової пляшки або скористатися найбільшою круглою формочкою для печива. Встановіть кільце на тарілку, наповніть його салатом, ретельно притискаючи ложкою, і акуратно зніміть. Салат зберігатиме форму. Довкола нього можна викласти окремі інгредієнти, наприклад, розрізані четвертинками яйця, квасолю, цілі гриби, якщо вони входять до складу салату, кілька шматочків м’ясної нарізки або тонко нарізані стрічки з овочів і зелень.

ФАРШИРОВАНИЙ САЛАТ

Деякі інгредієнти салату можуть стати посудиною для його подачі. З цією метою можна використовувати помідори. З них треба зрізати шапочку, чайною ложкою вичистити м’якоть, зробити надрізи завдовжки приблизно на 2/3 висоти помідора, викласти всередину салат і прикрасити зеленню. Фруктові салати можна подавати у вимитій шкірці половини апельсина, мандарина або грейпфрута.

У МЕРЕЖИВНИХ КОШИКАХ

Цікаво оформити салат можна за допомогою кошичків з твердого сиру. Їх можна приготувати заздалегідь. Сир натерти на тертці із великими отворами. Розігріти суху сковороду і викласти на неї частину сиру у формі кола. Якщо хочете, щоб кошичок був ажурним, кладіть менше сиру. Коли сир розплавиться, зніміть сковороду з вогню і остудіть протягом 2–3 хвилин. Підчепіть сирний млинець лопаткою і накрийте ним перевернуту догори дном склянку, накрийте серветкою і щільно притисніть сир до форми. Заберіть серветку, дочекайтеся, доки сир охолоне, зніміть кошик і покладіть у холодильник. Перед подачею покладіть салат у кошики.

СМАЧНЕ КІЛЬЦЕ

Зробіть салат у формі кільця. Для цього у центр тарілки поставте склянку, а довкола викладайте складники. Коли салат буде готовий, склянку можна забрати, а всередину поставити пучок зелені.

САЛАТ-КОКТЕЙЛЬ

Багатошарові салати з яскравими складниками матимуть чудовий вигляд у бокалах, креманках, склянках або великих чарках.

САЛАТ У ШУБЦІ

Змочену глибоку тарілку застеліть харчовою плівкою, викладіть на дно гриби, шматочки шинки або філе червоної риби і заповніть салатом. Через деякий час тарілку треба перевернути, виклавши салат на пласку посудину, зняти плівку і прикрасити салат.

САЛАТ-ТОРТ

Найпростіше приготувати таким способом оселедець під шубою. Для цього майонез потрібно змішати з желатином  і щедро змастити ним кожен шар салату (обов’язково змастити дно форми). Складники викладати у форму у зворотному порядку: майонез, буряк, майонез… Такий салат треба робити заздалегідь і поставити на кілька годин у холодильник.

САЛАТ-РУЛЕТ

Усі складники потрібно викладати шарами на харчову плівку. Кожен наступний шар мусить бути з двох боків трохи меншим, ніж попередній, і щедро змащений майонезом із додаванням желатину. Оселедець викласти смужкою у центрі. Далі салат згорнути рулетом і покласти в холодильник на кілька годин. Нарізати скибками.

ПРОФІТРОЛІ З СЮРПРИЗОМ

Майже будь-яким несоковитим салатом можна начинити профітролі або кошики з пісочного тіста.

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook