Звідки береться зайва вага?
За всю свою історію людина розумна ніколи не була такою важкою як нині. Ні, ми не є більш м’язистими, навпаки, мускули середньостатистичного землянина 21 віку кволі та слабкі. Може ми еволюціонували в когнітивному плані, і наш мозок, збільшившись, зробив нас важкими? І тут мимо, ми ні на грам не кмітливіші від дикунів, які 60 тис. років тому бігали з примітивними знаряддями війни по савані південної Африки.
Важкими нас зробив жир, зайвий жир – наслідок необмеженого доступу до їжі та відсутності очевидних потреб мотиляти кістяком.
Внаслідок революції в харчовій промисловості їжа стала надзвичайно дешевою і, відповідно, доступною кожному незалежно від фінансової можливості (порахуйте, скільки плиток шоколаду ви можете придбати на свою зарплатню). Продуктові магазини та заклади громадського харчування на кожному кроці. Вдома їжа в холодильнику, на плиті, на столі. На робочому столі нас також манить печиво чи шоколад. Їжа нас оточила з усіх сторін!
Що ми робимо не так?
Проблема в тому, що ми їмо не тільки тоді, коли виникає фізіологічна потреба (голод). Людина їсть:
- за компанію (піти на каву, в гості);
- коли їй сумно – емоційний голод (їжа дарує позитивні емоції, особливо солодка, жирна, та солодко-жирна);
- заїдаючи стрес (той же пошук позитивних емоцій + кортизол робить невидимим гормон ситості для мозку).
І більшість з вас калорії не рахує.
Як не поправитись?
- Не перекушувати!
На робочому столі у вас не повинно бути ніякої їжі, чекайте на обід.
Перестаньте забігати на кухню, щоб вхопити щось смачненьке – це дурна звичка.
2. Тільки сніданок, обід та вечеря (це приклад, можна без сніданку, можна без вечері, а можна й ще один прийом), ніяких спонтанних прийомів їжі, вам потрібен чіткий режим харчування.
Звісно, щоб не поправитись, потрібно ще й мотиляти кістяком, але про це якось в інший раз.
Консультує експерт зі схуднення Віктор Мандзяк
Post Views: 25