розігрівати

Три продукти, які після повторного розігрівання можуть стати токсичними

При повторному нагріванні деяких продуктів хімічні сполуки в них можуть змінюватися і ставати шкідливими для організму.

Ми часто готуємо їжу про запас, щоб зекономити час і мати готові страви в холодильнику. Проте, не завжди це буває корисно для здоров’я. При повторному нагріванні деяких продуктів хімічні сполуки в них можуть змінюватися і ставати шкідливими для організму. Ось три найпоширеніші продукти, які після повторного розігрівання можуть завдати шкоди.

Які продукти не варто нагрівати повторно

1. Варений рис

Варений рис — це класика страв, які часто зберігаються в холодильнику для наступного розігрівання. Однак залишений при кімнатній температурі після приготування, рис може стати джерелом отруєння через бактерії Bacillus cereus. Ці бактерії можуть потрапити в рис з ґрунту, і, навіть при високих температурах, їх спори залишаються життєздатними. Якщо варений рис залишити на більш ніж на дві години при кімнатній температурі, бактерії починають розмножуватися. Наслідки можуть бути дуже неприємними: від діареї до блювоти. Знизити ризик можна, охолодивши рис і зберігаючи його в холодильнику.

2. Шпинат

Хоча шпинат часто включають в овочеві салати, а ось для приготування страв, таких як киш, його можна і потрібно розігрівати. Проте, після повторного нагрівання цей популярний овоч може стати небезпечним. Шпинат містить щавлеву кислоту, яка в сирому вигляді не шкідлива, але після нагрівання стає токсичною і може призвести до утворення каменів у нирках, особливо у людей, схильних до таких проблем. Тому після приготування страви зі шпинатом варто їсти одразу або зберігати їх в холодильнику та вживати в найкоротші терміни.

3. Чай

Чай — напій, без якого багато хто не уявляє свій день. Іноді, коли він охолоне, ми вирішуємо розігріти його в мікрохвильовці. Проте, це може не лише погіршити смак чаю через розкладання дубильних речовин і катехінів, а й створити умови для розвитку бактерій та грибків. Найбільшу небезпеку це становить для тих, хто звик пити чай без цукру чи молока, коли напій відразу стає середовищем для розмноження шкідливих мікроорганізмів. Тому краще приготувати новий чай.

Радимо також прочитати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook