Торт з чизкейком
- Чизкейк: 500 г вершкового сиру або рикоти, 80-90 г цукру (або за смаком), 2 яйця, 20 г ванільного цукру, 15 г кукурудзяного крохмалю, 70-80 г вершкового лікеру (“Бейліз”) або цедра з 1 апельсина.
Збити все разом до однорідності, вилити в кулінарне кільце, обмотавши його зовні фольгою (дно та боки, щоб сирна маса не витекла), випікати в розігрітій духовці при 150-160 °C близько 40 хвилин.
- Коржі: 250 г цукру, 130 г натурального меду, 3 яйця, 600 г борошна, 150 г масла, 50-60 г молока, 50 г темного какао, 1 ст. л олії, 1,5 ч. л соди (без гірки), 1 ч. л розпушувача (без гірки), дрібка-дві солі – всі інгредієнти мають бути кімнатної температури.
У каструльку з товстим дном додати мед, цукор, масло, просіяне какао, молоко, яйця (попередньо розколотими вилочкою). Поставити на водяну баню та прогріти до розчинення цукру та однорідності (не кип’ятити).
Додати олію, відставити та відразу додати сік лимона, соду, розпушувач – весь час інтенсивно помішуючи (маса збільшиться та побіліє). Дати трішки охолонути, додати ще в теплу масу просіяне борошно (550 г), вимішати ложкою. Тоді підсипати на стіл 50 г борошна та замісити м’яке тісто, щільно не замішувати, після охолодження тісто буде щільніше.
Загорнути в плівку, залишити на 30 хв відпочити. Поділити тісто на 10 рівних частин (приблизно по 140 г вийшло у мене). Розкотити діаметром 20,5-21 см, наколоти виделкою, випікати в розігрітій духовці до 200 С, 4 хв на зворотньому боці деко від духовки застеленому пергаментом. Поки один корж випікається, розкочувати наступний.
Ще теплі коржі вирізати кулінарним кільцем діаметром 20 см ( можна під кришку/тарілку).
- Крем-чіз: 700 г вершкового сиру (вершкового сиру), 150 г сметани 25%, 250 г вершків 33%, 5 ст. л цукрової пудри (або за смаком), 20 г ванільного цукру, 3 ст. л вершкового лікеру – збити всі холодні інгредієнти.
Додатково: смажені горіхи арахіс або фундук та подрібнені (краще мелені, але не в борошно), конфі/джем абрикосовий (можна без).
Зібрати торт
Корж змазати джемом, викласти крем, посипати горіхами: 5 коржів іде на низ. Середина – чизкейк.
Корж змазати джемом, викласти крем, посипати горіхами: 5 коржів на верх.
Поради господині
- Корж зовсім тонесенько змащувала конфі, якщо конфі буде багато, то крем попливе, замість конфі можна трішки просочити бейліз+кава заварна.
- Приготування зручно та краще розділила на два дні. Тісто робила звечора, загорнула в плівку та залишила на балконі, вранці зігрілося при кімнатній температурі, поділила на 10 частин, поклала в мішечок, щоб не підсихало. Чизкейк також пекла звечора, на ніч винесла в холод. На наступний день швиденько зібрала тортик.
- Звичайно, що можна зробити тортик більш бюджетний: чизкейк спекти з домашнього та не кислого сиру, попередньо пробити блендером до однорідності. Додати декілька ложок сметанки, щоб консистенція маси була дуже густої сметани, більше ванільного цукру, крохмалю 30 г та м’якого масла вершкового 50-70 г. Все добре пробити блендером до однорідності.
- Замість горіхів у мене була грильяжна крихта/праліне, завжди готую більше і зберігаю в баночці, люблю давати до крему її.
- Крем також можна зробити більш бюджетний, наприклад на манці, але і смак вже міняється від заміни інгредієнтів.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також приготувати:
- Неймовірний торт – поєднання “Червоного оксамиту” та чизкейку
- Кокосовий чизкейк “Баунті” – смачно і випікати не треба
Post Views: 376