торт "Тирамісу"

Торт “Тирамісу” з бісквітом (без савоярді)

Якщо ви хочете приготувати "Тирамісу", але не маєте савоярді, - зробіть зі звичайним бісквітом. Виходить так само смачно!

Торт “Тирамісу” вважається одним з найвідоміших італійських десертів, історія якого обросла численними легендами і версіями. Найпоширеніша версія стверджує, що торт виник у регіоні Венето в Італії у 1960-х роках, в ресторані “Le Beccherie” міста Тревізо. Інші версії стверджують, що торт було створено в епоху Відродження. За однією з легенд, тирамісу було створено як десерт, що бадьорить. Адже він додавав сил і енергії завдяки вмісту кофеїну в еспресо й енергетичній цінності яєць та сиру маскарпоне.

Класичний рецепт тирамісу включає невелику кількість інгредієнтів, які разом створюють неповторний смак: печиво савоярді, які перед використанням вмочують в еспресо, сир маскарпоне, жовтки, цукор і какао-порошок для посипання. Іноді додають алкоголь, найчастіше амарето, завдяки якому у десерті з’являється додаткова ароматна нотка. Верх тирамісу посипають какао-порошком, створюючи характерний зовнішній вигляд.

З часом з’явилося багато варіацій рецепта тирамісу, які адаптували класичний десерт під різноманітні смаки та дієтичні переваги. Наприклад, замість печива савоярді можна використовувати безглютенові або низьковуглеводні альтернативи, а маскарпоне замінити на легші версії крем-сиру або навіть веганські варіанти на основі кокосового молока або горіхів. Також існують варіації з різноманітними додатками, такими як свіжі ягоди, шоколад, карамель або різноманітні сиропи, які дозволяють кожному разу відкривати нові грані цього традиційного італійського десерту.

Ми пропонуємо вашій увазі рецепт “Тирамісу” на бісквіті, без савоярді.

Торт “Тирамісу” з бісквітом

  • Для бісквіта: 6 яєць, 200 г цукру, 170 г борошна + 30 г кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч. ложки розпушувача, дрібка солі.
Добре збити яйця з цукром і сіллю, до пухкої стійкої маси. Змішати сухі інгредієнти і просіяти частинами до яєчної маси, розмішати лопаткою. Вилити тісто у форму (26 см) з пергаментом і випікати при 180 градусах 25-30 хв. Охолодити і розрізати на два коржі.
  • Для просочування бісквіта: 200 мл чорної кави без цукру.
  • Для крему: 500 г маскарпоне, 250 г вершків, 90 г цукрової пудри, 3 жовтки, 30 г цукру, 12 г желатину + 72 г води, 30 г лікеру “Бейліс” за бажанням.
Желатин залити водою, нехай набухне. Жовтки з цукром нагріти на водяній бані до 70 градусів, постійно помішуючи, зняти і дати злегка остигнути. Збити вершки і додати цукрову пудру, збити до стійких піків. Жовтки збити до пухкої світлої маси, додати розтоплений желатин, лікер, маскарпоне (не збивати довго). Додати збиті вершки і розмішати лопаткою до однорідності. Крем виходить пишний і ніжний.
Зібрати торт “Тирамісу”: у кільце покласти один корж, просочити щедро кавою, можна посипати тертим чорним шоколадом. Зверху крем і накрити просоченим другим коржем. Торт притрусити какао.
Рецепт і фото Оксани Білінської
Радимо також приготувати торт “Тірамісу” за іншими перевіреними десертами:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook