Рак шлунку – важке захворювання травної системи, що характеризується появою злоякісної пухлини в шлунку та залишається одним з найпоширеніших онкологічних захворювань у світі. Щорічно у світі реєструється близько 800 тисяч нових випадків цього захворювання. Приблизно 90-95% пухлин шлунку – злоякісні, а з усіх злоякісних пухлин 95% становлять карциноми.
Рак шлунку займає 4 місце в структурі онкологічної захворюваності та 2 місце в структурі онкологічної смертності у світі. Країнами «лідерами» є Японія, Росія, Чилі, Корея та Китай. Країнами з низькою захворюваністю – США, Австралія, Нова Зеландія. Найцікавіше те, що саме в Японії, яка належить до країн зони ризику, виживаність найвища – 53%, тоді коли в інших країнах становить 15-20%. Ризик захворіти на рак шлунку підвищується як у чоловіків, так і у жінок після 50 років, однак у чоловіків ця ймовірність у два рази вища.
Чому виникає рак шлунка та як йому запобігти
На початкових стадіях раку болю немає
Рак шлунку – надзвичайно небезпечне захворювання, яке проблематично виявити на ранній стадії. Болю на початкових стадіях онкології шлунково-кишкового тракту може взагалі не бути. На пізніших стадіях пацієнти відчувають слабкий ниючий біль в шлунку, який не пов’язаний з їжею. Біль у животі може з’являтися в будь-який час доби і не зникати після їди.
“Симптоми раку шлунку можуть з’явитися через 10-15 років після утворення пухлини, – наголошує лікарка-терапевтка Лариса Полушкіна. – Часто ознаки онкології шлунково-кишкового тракту виявляються вже на третій-четвертій стадії, коли в організмі з’являються метастази. Під час розладів травлення, що періодично повторюються, потрібно проходити огляд у лікаря, щоб виявити онкологію на ранніх стадіях”.
Перше місце серед факторів ризику, за словами лікаря, посідає незбалансоване харчування:
- знижене споживання продуктів багатих на вітамін С і переважання в раціоні складних вуглеводнів (картопля, крупи, борошно) – більш притаманно для України, країн Азії, Японії;
- щорічне підвищене вживання солі, маринованих, копчених продуктів, гострої їжі значно підвищує ризик виникнення раку шлунку;
- друге місце посідають шкідливі звички: надмірне вживання алкоголю, тютюнопаління;
- також встановлено прямий зв’язок частоти виникнення раку шлунку із вмістом в продуктах генетично модифікованих речовин, солей важких металів, синтетичних барвників, нітратів;
- доведено, що значну роль у виникненні злоякісного новоутворення шлунку відіграє інфекційний фактор (Helicobacter pylori), що призводить до виникнення виразки шлунку, яка надалі може малігнізуватись (перероджуватись у злоякісну).
Часто симптоми росту пухлини приймають за прояви хронічних захворювань. За наявності болю в животі та нудоти можна допускати загострення гастриту.
Ознаки раку шлунка
Ознаками раку шлунку може бути блювання кров’ю та рідкі випорожнення, втім, вони спостерігаються і за наявності виразки шлунку. Під час діагностики раку шлунку важливо пам’ятати, що першими ознаками росту злоякісної пухлини є:
- біль у животі та відрижка тухлими яйцями;
- неприємний запах з рота;
- відчуття переповнення та важкості;
- швидка втрата ваги та недоїдання;
- блювання кров’ю;
- чорні випорожнення;
- незрозуміла слабкість та знесилення.
“Під час розповсюдження пухлини на прилеглі органи відбувається затримка їжі у стравоході, біль у спині чи оперізуючий біль, серцеві явища. Усі ці численні форми прояву належать до більш пізніх стадій раку шлунку. Тому будь-яка настороженість у випадку появи цих симптомів має стати причиною для відвідування гастроентеролога”, – наполягає лікарка.
За наявності хронічних виразкових хвороб, поліпів шлунку, виявлення бактерії Helicobacter pylori, анемії необхідним є невідкладне лікування та суворе дотримання призначень лікаря. Тривалі захворювання шлунково-кишкового тракту без комплексної терапії та профілактики рано чи пізно призведуть до онкології.
Головне завдання – профілактика раку шлунка
“Важливо пам’ятати, що ніяких специфічних початкових симптомів раку шлунку не існує, – каже терапевтка. – Лише гастроскопія як золотий стандарт скринінгу може допомогти на сьогоднішні у ранній діагностиці раку шлунку. Тому велике значення має профілактика таких захворювань”.
Розрізняють два шляхи профілактики.
- Первинна профілактика – це зниження ризику появи пухлин.
- Вторинна (клінічна профілактика) – це виявлення та лікування передпухлинних захворювань.
Первинна профілактика раку шлунка
- Не куріть. Не вживайте ніяких видів тютюнової продукції. Зробіть свій будинок вільним від тютюнового диму. Сприяйте створенню бездимного середовища на своєму робочому місці.
- Підтримуйте нормальну вагу тіла.
- Будьте фізично активними у повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який ви проводите сидячи.
- Дотримуйтесь здорового раціону: вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, бобових, овочів і фруктів. Обмежте вживання висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і уникайте вживання підсолоджених напоїв. Уникайте вживання в їжу м’ясної продукції, підданої технологічній обробці, і продуктів з високим вмістом солі.
- Якщо ви вживаєте алкогольні напої, обмежте їх споживання. Повна відмова від вживання алкоголю може запобігти розвитку раку.
- Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей. Використовуйте засоби захисту від сонячних променів. Не користуйтеся соляріями.
- На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які викликають рак, дотримуючись правил з охорони та гігієни праці.
Вторинна профілактика раку шлунка
Вторинна профілактика раку являє собою медичні заходи, спрямовані на діагностику передпухлинних станів, а також виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях, що забезпечує високу ефективність в лікуванні хвороби, різні запальні явища в шлунку та кишківнику хронічного характеру (атрофічний гастрит, поліпи і поліпоз шлунку, виразкова хвороба шлунку, виразковий коліт, хвороба Крона, поліпи – доброякісні новоутворення, які нерідко перероджуються в злоякісні), їх лікування та диспансерний нагляд за хворим.
До методів вторинної профілактики раку та передракових станів належать:
- обов’язкове проведення контрольних езофагогастродуоденоскопій з гістологією, після проведення курсів лікування з приводу передракових захворювань шлунку;
- езофагогастродуоденоскопія після 50 років;
- встановлення морфологічного діагнозу хворим з групи ризику (родичі першої лінії хворі на рак, оперовані з приводу раку шлунку);
- ерадикація Helicobacter pylori в групах ризику;
- тест на приховану кров у калі,;
- обстеження слизової оболонки кишки (фіброколоноскопія),
- видалення поліпів, якщо вони виявлені під час обстеження.
Для онкологічних хвороб дуже гострим є питання ранньої діагностики, тому не треба боятися пройти такі обстеження як езогастродуоденоскопія та фіброколоноскопія, щоб своєчасно почати лікування.
Таким чином, якщо вести здоровий спосіб життя і грамотно проводити профілактику раку, ризик захворіти можна значно знизити, а лікування, яке було почате на ранніх стадіях захворювання, дає хороші результати і збільшує ваші шанси на довголіття.
Очевидно, рак — це не вирок. Чим раніше виявити хворобу, тим легше з нею боротися та успішно подолати. Тому будьте уважні до себе, стежте за своїм здоров’ям та своєчасно звертайтеся до лікарів.