рак шлунка

Чому виникає рак шлунка та як йому запобігти

Чому виникає рак шлунка? Що відчуває людина, яка хворіє на рак шлунка, які його симптоми? Як профілактувати рак? Як куріння впливає на виникнення онкології?

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягаря захворювань у 2019 році показали, що у світі від новоутворень помирає приблизно кожна п’ята людина, – повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Чому виникає рак шлунка?

Здоровий шлунок як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти, необхідні для перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може вражати будь-яку частину органа, проте, частіше це основна його частина (тіло шлунка).

Симптоми раку шлунка

Людина, яка хворіє на рак шлунка може відчувати:

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їди;
  • відчуття ранньої (передчасної) ситості
  • печія;
  • розлад травлення;
  • нудота;
  • біль у животі;
  • блювота.

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. 

Якщо у вас наявні якісь із цих симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

рак шлунка

Фактори, які підвищують ризик раку шлунка

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • ожиріння;
  • тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
  • тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
  • тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
  • куріння;
  • поліпи шлунка.

Як можна профілактувати рак шлунка?

  1. Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
  2. Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
  3. Зменште кількість соленої та копченої їжі.
  4. Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути курити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
  5. Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.

Через куріння може виникнути не тільки рак шлунка

Якщо ви курите – намагайтеся якнайшвидше покинути цю пагубну звичку. Адже є прямий зв’язок між курінням та онкологією. Куріння, у тому числі й пасивне, спричиняє онкологічні захворювання через вплив канцерогенів на ДНК клітин та послаблення імунної системи.

Через куріння можуть виникнути такі види раку:

  • рак легень;
  • рак ротової порожнини, гортані або носоглотки;
  • рак стравоходу;
  • рак сечового міхура, нирок та сечоводу;
  • рак шлунка, підшлункової залози або печінки;
  • рак шийки матки та яєчника;
  • рак кишечника (колоректальний рак);
  • гострий мієлоїдний лейкоз.

Уже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися та ризик захворіти на рак знижується. Тому ніколи не пізно кинути курити!

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook