Правильне харчування для всієї сім’ї: легко, просто і смачно!

Спосіб життя, харчові звички та ставлення до їжі формуються з дитинства. Адже діти спостерігають за своїми батьками, переймаючи їх правила та манери, наслідуючи їх поведінку та дії в різних ситуаціях. Тому настільки важливо навчати дітей власним прикладом відрізняти хороше від поганого та обирати тільки хороше.

Проте, зізнайтеся, мабуть, більшість з нас в дитинстві отримували різноманітні заохочення у вигляді солодощів. Цукерки за складені іграшки, шоколадка за гарну оцінку, пишна солодка булочка за хорошу поведінку на ігровому майданчику, морозиво чи тістечко за те, що допоміг мамі прибрати в домі… Таких прикладів у кожній сім’ї чимало. 

А фраза, яку чує практично кожна дитина: «не встанеш з-за столу, поки все не з’їси»? Це ж класика! Потрібно усвідомлювати, що харчова поведінка дітей – дуже тонкий процес, і до певного віку дитина чисто інтуїтивно може прекрасно регулювати своє харчування. Повірте, жодна здорова дитина не залишиться голодною: не захотіла поїсти зараз, то поїсть пізніше. Але дорослі вважають, що порція повинна бути з’їдена до останньої крихти, адже «тарілка любить чистоту».

Такі дії батьків можуть призвести до харчових розладів дитини та негативно вплинути на подальшу звичку харчування й ставлення до продуктів. Ба більше, зчаста звичайна потреба в насиченні організму необхідною енергією може перерости в справжній культ їжі: людина починає жити заради їжі, а не їсти заради життя. Як результат – набір зайвої ваги, поганий сон, підвищена чутливість та дратівливість, вічне незадоволення собою, погіршення стану здоров’я…

Бо, дійсно, наші дитячі звички переслідують нас в зрілому віці. Ми продовжуємо вставати з-за столу тільки з’ївши все, що на ньому було. Продовжуємо об’їдатися в гостях, поглинаємо потрійну порцію смаколиків у батьків та бабусь, щоб не образити відмовою з’їсти з любов’ю приготовані спеціально для тебе страви. Також часто заохочуємо себе їжею: спіткала невдача – куплю собі булочку, попрацював понад норму – заслужив на шоколадку, посварилася із хлопцем – дістаю із закутків холодильника приховане на такий випадок відерце морозива. Тому що, по суті, їжа – найпростіший і найдоступніший спосіб порадувати себе та отримати заряд щастя тут і зараз. А наслідки? Їх же відразу не видно.

Саме тому настільки важливо виховувати здорові та правильні харчові звички з дитинства. А, отже, починати з себе – з власного прикладу. За жодних обставин ви не вмовите дитину з’їсти крем-суп із броколі, якщо поруч їстимете піцу, запиваючи її колою. Тому перше та основне правило — збалансоване харчування для усієї сім’ї без винятків.

Що ж таке збалансоване харчування? Його ще можна порівняти зі складанням пазлу з білків, корисних жирів, вуглеводів та інших поживних речовин — різна кількість кожного елементу, але всі вони повинні бути.

Отже, починайте формувати правильні звички, беручи до уваги наступні правила збалансованого харчування:

  1. Дотримуйтеся режиму харчування: 5 разів на день (сніданок, обід та вечеря за три години до сну, а також два легкі перекуси).
  2. Споживайте оптимальну кількість калорій (добова норма калорій для чоловіків 18-40 років, робота яких не пов’язана з фізичною працею, складає від 2800 до 3000. Для жінок цього ж віку, зайнятих в сфері розумової праці, оптимальна кількість калорій на добу становить від 2400 до 2600).
  3. Дотримуйтеся правильного співвідношення білків, жирів і вуглеводів в денному раціоні: 30% – білки, 30% – жири, 40% – вуглеводи
  4. Стежте за водним балансом – пийте не менше двох літрів чистої води на день.

Прочитавши правила, більшість скаже: «Легше їсти, як раніше, ніж підрахувати все, та ще й смачно приготувати»! Як же зробити так, щоб всі залишилися задоволені, харчувалися смачно і правильно, подаючи приклад своїм дітям?

Рішення досить просте. Зверніть увагу на функціональні продукти харчування, які не потребують багато часу на приготування, при цьому містять всі необхідні елементи та мають неймовірний смак.

Такі продукти пропонує світовий експерт в області збалансованого харчування Herbalife Nutrition. Всі продукти компанії мають збалансовану формулу. Це прекрасні помічники, які покращують обмін речовин, заряджають енергією, сприяють правильній роботі внутрішніх органів, допомагають уникати переїдання та контролювати загальний денний калораж. І при цьому всьому ще й неймовірно смачні. Їх можна споживати як повноцінну їжу, так і на їх основі готувати смачні, цікаві та корисні страви, ідеально збалансовані за складом.

Рецепти корисних страв, якими можна радувати всю сім’ю, знайдете на сторінках книги «Азбука збалансованого смаку» від Herbalife Nutrition. Тут зібрано безліч страв, які часом дивують своїм поєднанням смаків, продуктів та інгредієнтів. Груша і алое, молоко і м’ята, кальмар і томати – політ кулінарної фантазії обмежується тільки кількістю прийомів їжі! Тут представлені рецепти таких звичних страв як борщ, вареники, чізкейк і навіть такі улюблені серед дітей страви як піца, пельмені, мафіни й морозиво, але в новій інтерпретації. І головне, ідеально збалансовані та не зашкодять вашій фігурі.

Приготовані на основі продуктів Herbalife Nutrition, без борошна і цукру, порівняно з традиційними рецептами, вони мають більш збалансоване співвідношення білків, жирів, вуглеводів у складі та не містять зайвих калорій. При цьому, смакові якості страв вражають своїми барвами.

Пропонуємо вам кілька рецептів збалансованих смачних страв, які стануть ідеальною вечерею для усієї сім’ї. Вони цікаві та легкі в приготуванні. А це дозволить залучати дітей до спільної роботи на кухні. Експериментуйте разом з вашими маленькими помічниками, вносіть свої ідеї та дослухайтеся до порад малечі, створюючи спільні шедеври корисної їжі. Насолоджуйтеся проведеним разом часом, веселим процесом та смачною їжею. А страви для сніданку та обіду підберіть разом з вашими близькими в нашій книзі 😊

Готуйте просто і легко – смакуйте із задоволенням та користю! І пам’ятайте: хто виріс в оточенні дорослих, які правильно харчувалися, не мали шкідливих звичок і зайвої ваги, найчастіше будуть тверезо ставитися до їжі протягом всього життя.

Міні-фрітати «Сієста»

Інгредієнти

Формула 1 Вечірній коктейль Herbalife Nutrition – 2 ст.л.

Протеїнова суміш Формула 3 Herbalife Nutrition – 2 ст.л.

Болгарський перець – 1 шт. (220 г)

Горошок зелений – 200 г

Кукурудза – 100 г

Броколі – 200 г

Яйце – 4 шт.

Молоко (1%) – 100 мл.

Сіль, перець – за смаком

Приготування

Болгарський перець нарізати дрібними кубиками, броколі розібрати на суцвіття. Всі овочі змішати, злегка підсолити і викласти в формочки. Збити разом інші інгредієнти, залити овочі в формочках доверху. Випікати в духовці 25 хвилин при температурі 180 градусів.

З даної кількості продуктів ви отримаєте страву вагою 1,07 кг (4 порції), в якій 851 Ккал, 69 г білків, 29 г жирів, 77 г вуглеводів.

Вафлі з сиром

Інгредієнти

Яйце – 2 шт

Молоко (2,5%) – 100 мл

Твердий сир – 50 г

Формула 1 Вечірній коктейль Herbalife Nutrition – 6 ст.л.

Приготування

Сир натерти на дрібній тертці. Всі інгредієнти перемішати і випікати у вафельниці. Щоб не лити масло, використовуйте для випічки пергаментний папір або папір для запікання.

З даної кількості продуктів ви отримаєте страву вагою 312 г (2-3 порції), в якій 592 Ккал, 49 г білків, 30 г жирів, 27 г вуглеводів.

Домашні пельмені

Інгредієнти для тіста

Яйце – 1 шт.

Формула 1 Вечірній коктейль Herbalife Nutrition – 3 ст.л.

Томатний суп з базиліком Herbalife Nutrition – 3 ст.л.

Сіль, паприка, перець – за смаком

Інгредієнти для начинки

Куряче філе – 100 г

Цибуля – 30 г

Сіль, спеції – за смаком

Приготування

Замісити тісто, поділити його на дві частини. Філе і подрібнену цибулю прокрутити через м’ясорубку. Розкачати одну частину тіста, використовуючи Формулу 3 замість борошна. Викласти на неї кульки начинки. Накрити розкатаною другою частиною тіста. Розрізати на сегменти, закрити кожен пельмень з усіх боків. Опустити пельмені в киплячу воду і варити до готовності. Перед подачею можна посипати свіжою зеленню.

З даної кількості продуктів ви отримаєте страву вагою 250 г (2 порції), в якій 427 Ккал, 49 г білків, 9 г жирів, 32 г вуглеводів.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook