Гарбузове насіння у давнину їли у кожній сім’ї. Уже тоді було відомо про його корисні властивості, застосовували у народній медицині. Зараз насіння гарбуза у тренді здорового харчування – його рекомендують вживати і блогери, і лікарі, і ВООЗ рекомендує включити до раціону. Ми розповімо, чим корисне гарбузове насіння, чому його варто їсти щодня і кому не можна зловживати і від насіння доведеться відмовитися.
У чому користь насіння гарбуза
Гарбузове насіння містить багато мікро- і макроелементів, воно є рекордсменом за багатьма показниками.
- Наприклад, 100 г насіння гарбуза містить 1233 мг фосфору. А це 153% добової потреби організму!
- У 100 г насіння 592 мг магнію. Це 148% добової потреби для дорослої людини.
- Але б’є всі рекорди марганець. Лише 50 г насіння забезпечує організм на 100%.
- Багато у насінні калію (809 мг), заліза (8,82 мг), цинку (7,81 мг).
Кому корисно їсти гарбузове насіння
Рекомендована добова доза гарбузового насіння – 60 г.
- Гарбузове насіння стабілізує кров’яний тиск і особливо корисне гіпертонікам.
- Гарбузове насіння дуже корисне чоловікам, адже є натуральним засобом для профілактики простатиту.
- Жінкам теж не варто відмовлятися від задоволення поласувати насінням гарбуза. Завдяки йому волосся стане красивішим, а шкіра довше залишатиметься молодою.
- Це чудовий антидепресант. Помічено, що жменя насіння покращує настрій не гірше, ніж шоколад чи інші солодощі.
- Гарбузове насіння корисне для хворих суглобів і кісток. Деякі його компоненти дуже ефективні в боротьбі з артритом. А завдяки високому вмісту цинку відновлюється щільність кісткової тканини, тож це є профілактикою остеопорозу.
- Цинк, якого багато у гарбузовому насінні, покращує пам’ять, зміцнює серцевий м’яз і знижує загальну стомлюваність.
- Насінини ефективно знижує рівень цукру в крові, дозволяє позбутися хронічних закрепів, виводить з організму свинець та кадмій.
Кому варто їсти менше гарбузового насіння
Не рекомендується надмірно вживання насіння гарбуза людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, підвищену кислотність шлункового соку, погану прохідність кишківника, хвороби печінки.
Якщо насіння з’їсти занадто багато, то можна спровокувати загострення виразкової хвороби шлунка.
Ще одна проблема – висока калорійність гарбузового насіння. Адже в 100 г цього чудового і корисного природного продукту – 440-550 кілокалорій.
При необережному вживанні насіння можна пошкодити зубну емаль. Тому варто обирати сорти гарбуза, які мають насіння без шкірки.
Пам’ятайте, що насіння гарбуза – сильний алерген.