обліпиха

Це не ягоди, а золото! Обов’язково зробіть запас обліпихи на зиму!

Найчастіше обліпиху вживають від застуди та грипу, адже вона містить рекордну кількість вітаміну С! Але це далеко не вся користь цих ягід. Що лікує обліпиха і як правильно її заготовляти і вживати - читайте далі.

Обліпиха має безліч корисних властивостей, про які знає небагато людей. Тому вживають зрідка. Ми ж рекомендуємо обов’язково зробити запас обліпихи на зиму!

У чому користь обліпихи

  • сприяє одужанню від інфекції та запальних процесів в організмі,
  • сприяє загоєнню ран і відновленню тканин,
  • стимулює імунітет,
  • знижує ризик розвитку цукрового діабету,
  • зміцнює серцево-судинну систему,
  • сприяє утворенню колагену і пружності шкіри,
  • зменшує симптоми менопаузи,
  • зменшує сухість очей,
  • містить “гормон щастя”, тому лікує від депресії,
  • усуває закрепи,
  • покращує травлення,
  • сприяє зниженню ваги,
  • омолоджує організм.

Як і коли заготовляти обліпиху

Обліпиха достигає наприкінці серпня – у вересні. Стиглі ягоди – жовті або яскраво оранжеві. Тільки стигла обліпиха містить максимум користі! Врахуйте, що чим довше плоди висять на гілці, тим м’якшою стає шкірка, однак збирати цілі ягоди стає все важче. Тому зручніше збирати обліпиху після перших приморозків, коли її прихопить мороз. тоді достатньо постукати по гілках – і ягоди самі обсиплються.

Найскладніше обривати ягоди руками. Це краще робити у рукавичках, щоб не забруднити руки соком. Зручніше це робити ножицями. Цікавий і досить швидкий спосіб – обривати обліпиху виделкою або гребінцем, провівши нею уздовж гілки від основи до краю. Також господарі роблять пристосування у вигляді палиці з петлею з тонкого дроту на краю: дріт підчіпляє кожну ягідку й акуратно відриває від гілки. Найпростіший варіант – зрізати гілочки з ягодами і зберігати їх в морозилці, поки вони не знадобляться.

Як вживати обліпиху

Обліпиха не тільки корисна, а й дуже смачна. Варення та напої з неї мають дуже красивий бурштиновий колір та приємний аромат. Обліпиховий чай, мабуть, найсмачніший і найкорисніший осінньо-зимовий напій.

Найкраще зберігається користь обліпихи, якщо її не піддавати термічній обробці. Тобто заморожувати свіжі ягоди або пюре або готувати “сире” варення. Рецепти приготування смачних і корисних заготовок з обліпихи можна прочитати тут:

Кому може нашкодити обліпиха

Попри унікальні властивості, до вживання обліпихи є певні обмеження та протипокази. З обережністю її слід вживати людям, які мають такі зхахворювання або стани:

  • Проблеми з жовчним міхуром, підшлунковою залозою та печінкою.
  • Чутливість до бета-каротину або його непереносність.
  • Підвищений рівень кислотності шлункового соку.
  • Сечокам’яна хвороба.
  • Захворювання крові.
  • Знижений артеріальний тиск.
  • Гострий холецистит.
  • Лактація.

Обліпиха здатна впливати на ефективність деяких ліків, які призначені для терапії шлунково-кишкових, аутоімунних та серцево-судинних захворювань, онкології.

Перед тим, як приймати будь-які добавки з екстрактом обліпихи, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook