Що приготувати з обліпихи на зиму: варення та желе, наливка та заготовка для чаю і обліпиховий мед

А ви знаєте, що обліпиха містить у 10 разів більше вітаміну С, ніж цитрусові? І взагалі, це один з найбагатших на вітаміни продуктів у світі! А ще це найпростіший і найдієвіший засіб від застуди: обліпихового чаю випив - і горло перестає боліти, нежить минає, кашель відступає. До речі, навіть від болю у шлунку допомагає! Ми зібрали рецепти, як приготувати обліпиху на зиму, щоб зберегти її максимальну користь.

Обліпиха, перетерта з цукром

Змолоти обліпиху. Щоб позбутися кісточок, можна перетерти через сито. Пюре перемішати з цукром 1:1 (1,3). Залишити на столі до повного розчинення цукру, час від часу помішувати. Покласти у стерильні банки, зберігати в холодильнику. Або заморозити у формочках (а ще краще – в пакетах) для льоду – так дуже зручно використовувати для приготування чаю. Варення з часом розшаровується – це нормально: просто помішайте його сухою ложкою і все!

Жмих не викидайте! Його можна перемішати цукром і зберігати в холодильнику або без цукру морозилці, потім додавати у компоти або чаї.


Желе з обліпихи (можна зберігати без холодильника)

Обліпиху (1 кг) скласти в каструлю і довести до кипіння, воду не доливати. Ягоди помішувати, вони пустять сік. Щойно закипить, перекласти все у сито і перетерти товкачем. Це робити легко, ягоди стають м’якими. До соку додати цукор (1 кг), перемішати, залишити на ніч, щоб розчинився цукор. Розлити у стерильні банки, закрити капроновими кришками. Можна зберігати у кімнаті, без холодильника.


Обліпиховий мед

1 кг перемелених ягід обліпихи (можна разом з кісточками, бо у них велика користь) і 0,8 кг меду перемішати, скласти у стерилізовані баночки і так зберігати при кімнатній температурі можна 1-2 роки, не кисне. Але температура не вище 22 ОС.


Чай з обліпихою

Із перемеленої обліпихи дуже просто зробити чай: 2-3 ч. ложки варення або замороженого пюре залити 1 скл. гарячої води, настояти – і готово! Дуже гарні поєднання: обліпиха+малина, обліпиха+апельсин, обліпиха+лимон+м’ята+імбир. Такий чай смакує з медом.


Заготовка для обліпихово-імбирного чаю

1 кг обліпихи, 2 невеликих лимони, корінь імбиру, 1 кг цукру. Все перемолоти блендером, розлити у формочки і заморозити. Взимку чай просто неймовірний!


Обліпихова наливка

250 г обліпихи, 600 мл води, 85 г меду, 800 мл горілки. Обліпити засипати у пластикову пляшку (об’ємом 1,5 л), залити горілкою (0,6 л) і доверху долити води. Поставити у шафу на 20 днів. Потім процідити через марлю, відтиснувши ягоди. У невеликій кількості наливки розчинити мед, перемішати з наливкою. Ще раз процідити через удвоє складену марлю. При подачі можна додати у келихи лід.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook