Шкірка граната товста і неїстівна, але всередині є їстівне насіння. Кожне насіння оточене червоним, соковитим і солодким насіннєвим покриттям, відомим як арил.
1. Гранат має протизапальний ефект
Хронічне запалення будь-якого органу призводить до розвитку серйозних захворювань — хвороб серця, появи раку, діабету 2 типу, хвороби Альцгеймера і навіть ожиріння.
Гранати мають потужні протизапальні властивості, які знижують ризики розвитку цих захворювань.
2. Засіб проти раку молочної залози
Рак молочної залози є одним з найбільш поширених видів раку у жінок. Екстракт граната може перешкоджати розмноженню клітин раку молочної залози, навіть вбиваючи деякі з них. Однак докази в даний час обмежуються лише лабораторними дослідженнями.
4. Гранат допомагає в боротьбі з артритом і болем в суглобах
Рослинні сполуки в гранаті мають протизапальну дію і допомагають в лікуванні артриту.
5. Гранатовий сік може знизити ризик серцево-судинних захворювань
Хвороби серця у даний час є найбільш поширеною причиною передчасної смерті. Пунічна кислота, основна жирна кислота в гранаті, захищає від хвороб серця.
6. Гранат покращує пам’ять
Дослідження за участю 28 людей похилого віку зі скаргами на пам’ять показало, що 230 мл гранатового соку в день значно поліпшували маркери вербальної і зорової пам’яті. Дослідження на мишах також показують, що гранат може допомогти в боротьбі з хворобою Альцгеймера.
7. Гранат може поліпшити продуктивність вправ
Гранат багатий дієтичними нітратами, які, як було показано, покращують фізичну працездатність.
Чи можна їсти гранат із кісточками?
Люди, які люблять гранат, діляться на два типи: ті, які їдять фрукт з кісточками, і ті, хто їсть плоди без них. Перші вважають, що кісточки корисні для організму, другі – навпаки. Саме тому дієтологи досліджували це питання і прийшли до єдиного висновку в цьому питанні.
Гранатові кісточки — цілком безпечні для людини і не сприяють запаленню апендициту або утворенню запору, як вважають деякі люди. Навпаки, кісточки покращують активність кишечника. Окрім того, вони містять безліч масел, які сприятливо впливають на шкіру, судини і серце.
Тому ви можете сміливо їсти плоди цього фрукта з кісточками, не переживаючи про здоров’я.
Як чистити гранат?
Гранат — смачний і корисний плід, проте кожен, хто хоче їм поласувати, стикається з проблемою чистки. Зробити це правильно можна за допомогою інструкції:
- Покрутіть гранат по столу або будь-якій твердій поверхні, щоб послабити насіння.
- Зробіть надріз в середині граната і розірвіть його навпіл.
- Тримаючи кожну половинку над мискою насінням вниз, постукайте по шкірі дерев’яною ложкою, злегка стискаючи, щоб вивільнити насіння.
- Інший спосіб: зробіть чотири надрізи на гранаті. Занурте його в миску з водою і розсуньте чверті, випускаючи насіння руками — воно залишаться на дні. Приберіть зайві частини граната з миски і злийте воду.